Фестивал на пататника
Добави към моето меню
Какво:Фестивал на пататника
Къде: Нареченски Бани, Асеновград
Кога: 21 юли 2018 г.
Първият фестивал на пататника се организира по случай седмата годишнина на Балнеокомплекс „Медика – Наречен”
Пататникът е типично родопско ястие, в което картофите заемат главна роля. Съществуват десетки методи за приготвяне на картофи и стотици рецепти, в които са включени. Това обяснява защо, въпреки, че картофа е основната съставка на пататника във всяко родопско село, дори във всяко семейство ястието има различен вкус, обогатен с най-разнообразни съставки – месо, сирене, яйце и др.
Чрез Фестивала на пататника, организаторите целят да покажат кулинарното богатство на Родопите и да популяризират българските традиционни вкусове.
В Нареченски бани може да опитате месните родопски специалитети – пататник, качамак, смилянски фасул, марудник, сладко от горски ягоди, боровинки и къпини.
Facebook събитие: https://web.facebook.com/events/673123316354679/
В българската национална кухня пататникът е типично родопско ястие от картофи, лук, сол и джоджен, изпечено в тава, върху печка с дърва, или в пещ. Името му идва от „патати” – така наричат картофите в родопския край и колкото са селата в Родопите, толкова са и различните рецепти за него.
Затова на някои места ще ви го поднесат като разновидност на баницата, а на други под формата на голяма картофена палачинка или кюфте.
Важното е рецептата да бъде автентична, а картофите да са родопски. Току-що направен, е наистина вкусен. Обогатен с най-разнообразни съставки, пататникът носи отпечатъка на родопското село, където го приготвят. На някои места към основната плънка от картофи, лук и джоджен добавят още сирене, яйца, чесън, магданоз и кашкавал.
Пататник от Средните Родопи
Продукри: 1 кг картофи, 2 яйца, джоджен и сол.
Приготвяне: Картофите се настъргват и се омесват с яйцето, джоджена и солта. Всичко се изсипва в тиган и се пържи в 1- 2 лъжици олио на тих огън, докато отдолу се получи тъмно златиста коричка. Обръща се върху дъска. После с приплъзване се слага обратно в тигана, за да се запече и от другата страна. За да не остане суров по средата, пататникът се захлупва с капак, докато стои на огъня.
Пататник в кори за баница
Продукти: 8 кори за баница, 1 кг настъргани картофи, 1 глава ситно нарязан/настърган/ лук, 2 яйца, черен пипер, джоджен, чубрица, риган, ситно нарязан магданоз, 100 г сирене натрошено, 2 с.л. галета или брашно.