Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословно хранене при разширени вени

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Разширени вени
са данък за обездвижването

Хронична венозна недостатъчност е тежка и инвалидизираща съдова патология. Оплаквания от хронична венозна болест имат 37% от възрастните, т.е. всеки трети българин. Жените са засегнати 3 пъти повече от мъжете. Заболяването често се подценява – 3/4 от болните не се лекуват или ако започнат лечение го започват късно. Така се стига до тежки последствия, развиват се и други съпътстващи заболявания, а крайният стадий може да се окаже дори инвалидизация.

varicose-veins

Профилактика на разширени вени:
* Правете всекидневни разходки, за да предизвикате свиване на мускулите на глезена и оттичане на кръвта от вените;
* Ако се налага по-дълго да седите по-дълго, напрягайте и отпускайте мускулите на краката в тази позиция;
* Където и да се намирате, търсете начини по-често да вдигате краката си на по-високо;
* Не прехвърляйте крак върху крак, когато седите, за да не възпрепятствате протичането на кръвта;
* Ако здравословното ви състояние позволява, вечер пред лягане вземайте контрастен душ. Смената на топла със студена вода влияе добре на кръвообръщението. Ако нямате такава възможност направете контрастни бани само на краката;
* За да нямате проблеми с разширени вени консумирайте повече плодове, зеленчуци и храни, богати на фибри;
* Практикуването на йога подобрява кръвообръщението и спомага оттичането на тъканна тченост и лимфа. (Позите с главата надолу са противопоказни при хипертния!)
* Носете удобни обувки!
* Носете удобни дрехи, които да не ви стягат!

Какво представлява хроничната венозна болест?

При натоварване на мускулите се съкращават, подпомагайки предвижването на кръвта по вените. При липса на движение протичането на кръвта се забавя, получава се застой в най-ниско разположените части на тялото. С времето повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които подпомагат движението на кръвта към сърцето започват да не работят правилно. Ефикасната работа на клапите зависи и от здравината на съединителната тъкан, от която са изградени, определена е генетично, но зависи и от възрастта – с напредването на годините клапите стават все по-нестабилни и функциите им се нарушават.
Когато се стигне до такова увреждане част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и вените се разширяват.
Забавеният кръвоток във вените е свързан и със задържане на голямо количество отпадни продукти и формени елементи на кръвта (еритроцити, левкоцити, тромбоцити), които благоприятстват и развитието на възпалителни процеси, които водят до структурни и функционални измения на вените.
На следващия етап се наблюдават и видими външни изменения на кръвоносните съдове на краката – вените се виждат като “звездички” и синьо-виолетови “паяжинки”. Кожата на краката става суха и чувствителна към травми.

Опасна ли е варикозната болест?
Последствията от нея са остър тромбофлебит, кръвотечение от варикозните възли, трофически изменения и заболявания на кожата, дерматити, варикозни язви. Най-сериозното усложнение е образуването на тромби в разширените вени и тяхното отделяне. Отделилият се тромб най-често попада в белите дробове и предизвиква тежка, смъртно опасна болест – тромбоемболия на белодробната артерия.

Симптомите за разширени вени са:
* лесна уморяемост и натежаване на долните крайници;
* зачервяване;
* болка, чувство за затопляне;
* схващане през нощта;
* подути глезени в края на деня.

Ако имате такива симптоми консултирайте се с личния си лекар. И потърсете консултация с лекар флеболог или ангиохирург, който да извърши клиничен преглед, който може да включва: ултразвукова доплеграфия, дуплексни сканиране и др.

Кои са рисковите фактори за развитие на варикозно заболяване?
* Наследственост – родители с намалена здравина на съединителната тъкан, изграждаща клапите. научно доказано е, че начинът на живот и околната среда са много по-важен фактор от фамилната обременост;
* Физическа активност – заседналият начин на живот и някои професии, свързани с продължително време стоене прави са предпоставки за развитие на варикозно заболяване;
* Бременост – приема се за един от традиционните предпоставки, доказана е връзка между 2 или 3та бремменост и поява на варикозно заболяване;
* Затлъстяване – допълнителното тегло е несъмнено предпоставка за разширени вени;
* Напредването на възрастта – загуба на тонус на тъканта и изтъняване на венозните стени;
* Меню, когато не приемаме достатъчно фибри;
* Злоупотреба с алкохол, употреба на хормонозаместителна терапия или контрацептиви;
* Топлинни провакации – солариум, излагане на слънце, трябва да се прилагат разумно.

Лечение на разширени вени:

В начален стадий се свежда до т.н. еластична компресия – специално бельо, лечебни (ластични) бинтове’

С напредване на варикозното заболяване се лекува с медикаментозна терапия с флеботоници, ангиопротектори, дезагреганти,противовъзпалителни препарати. Но лексртсвата лекуват симптомите, намаляват болката, но не лекуват болните вени!!!
Разширените вени се лекуват хирургически.

Затова профилактиката и здравословното хранене, богато на фибри остава най-добрата профилактика при разширени вени! И движението!

Здравословно хранене при разширени вени

Заменете мазната хранас богата на растителни влакна храна!
Включете във вашето меню храни богати на растителни влакна катоплодове, зеленчуци, житни растения.

Намелете сладкото!

Сутрин и вечер изпивайте чаша вода с 2 с.л. мед и 2 с.л. ябълков оцет.

Отслабнете! Отървете се от излишните килограми

Колкото по-голямо е теглото, толкова по-голямо е и натоварването на вените на краката.

Приемайте достатъчно витамини
Витамините укрепват кръвоносните съдове, възпрепятстват образуването на тромби и подобряват кръвообращението в малките кръвоносни съдове.
Витамин Р, в съчетание с витамин С, възстановява еластичността на съдовете, намалява пропускливостта и чупливостта на капилярите. В голямо количество той се съдържа в шипката, цитрусовите плодове, касиса, зеления чай, кафето, бирата, виното.
Витамин В1, недостигът на който води до мускулна слабост, загуба на чувствителност в краката, парене и отоци, се съдържа най-много в боба, зърнените култури, месото, черния дроб и бирената мая.
Витамин В6 е необходим за много химични процеси, протичащи в организма, участва и в образуването на кръвта. При недостига му могат да възникнат болки в краката, спазми, появяват се кожни заболявания. В най-голямо количество той се намира в черния дроб, фъстъците, зърнените храни, бирената мая, триците, яйчния жълтък, пилешкото месо, броколи. Не трябва да се забравя, че витамин В6 се разрушава при нагряване или замръзяване.

Освен витамини са необходими и микроелементи – мед, цинк, калций, манган, калий, натрий, мастни киселини.

За движението всеки трябва да намери любимата си форма, но има нещо, което може да бъде и награда за нашите крака – един хубав масаж. Той започва от стъпалата и продължава нагоре.
Може да опитате с бирени бутилки, които да движите с крака, докато сте седнали пред компютъра.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории