Последни Рецепти
Последни Статии

Яжте варива за здраве и стройна фигура

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Консумацията на боб, грах, леща и нахут не само помага на хората да отслабнат, но и да запазят постигнатия ефект, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от канадско изследване.

Боб, грах, леща и нахут за здраве и стройна фигура
bobovi velobohemia

Рецепти с боб
Рецепти с грах
Рецепти с леща
Рецепти с нахут

bobovi pix 2

Авторите му от болницата “Сейнт Майкъл” в Торонто са установили, че дори само 130 грама варива дневно са достатъчни, за да се постигне отслабващ ефект. Специалистите обясняват, че бобовите растения създават чувството за ситост и допринасят за намаляване на “лошия” холестерол.

За целите на настоящото проучване авторите му са анализирали данните от 21 клинични изпитания, в които са участвали 940 мъже и жени. Изследователите са установили, че участниците са успели да отслабнат, прибавяйки към всекидневното си меню порция от 130 грама варива, като същевременно не са полагали усилия да ограничат консумацията на други храни.

Специалистите напомнят, че варивата имат нисък гликемичен индекс, усвояват се по-бавно и могат да се използват за ограничаване или заместване на животинските протеини, както и на “лоши” мазнини като трансмазнините. Ръководителят на изследователския екип д-р Ръсел де Соуса отбелязва, че 90 процента от интервенциите за отслабване се провалят и хората възвръщат теглото си, което вероятно се дължи на чувството за глад.

Бобовите култури понижават холестерола

bob pix 1

“Настоящото изследване подкрепя предишно наше проучване, което показа, че варивата увеличават с 31 процента усещането за ситост. Това на свой ред води до ограничаване на приеманата храна”, казва д-р Де Соуса. Друго изследване е установило, че консумацията средно на една порция варива дневно понижава с пет процента “лошия” холестерол и съответно намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

1 снимка – паното с бобови – е направена в град Мелник, Чехия, в един замък, който се издига на хълм и се вижда как се срещат Валтава и Елба

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории