Последни Рецепти
Последни Статии

Варивата – полезна храна по време на пост

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

По време на пост най-трудния въпрос е „Какво ще бъде утре?“, защото ограниченията са ясни, въпросът е какво и как да включваме в храненето си, за да не се получи дефицит на хранителни вещества, да е балансирано или да не изпаднем в крайности, като преяждане с хляб и тестени или сушени плодове и ядки, което се отразява в наднормено тегло.
По време на Коледния пост, който започва на 15 ноември и свършва на Бъдни вечер, на 24 декември, трябва да се храним здравословно. Това може да се получи като включваме в храненето си боб, леща, ориз, нахут … – те компенсират липсата на млечни и месо в менюто ни, защото са източник на протеини. Голямото им предимство е, че са традиционни храни, с които могат да се приготвят много рецепти, достъпни са и са полезни. Те съдържат голямо количество протеини, въглехидрати, калий, желязо, калций и фибри.

bobovi 450 2 labe
Варивата са най-полезните храни по време на постите

Ориз – с високо съдържание на въглехидрати. Той е пълен с витамини и хранителни вещества, които са важни за здравето – калций, фибри, желязо и Витамин В2 рибофлавин.
Рецепти с ориз

Леща – отличен източник на фибри, витамини от групата В и минерали. Особено полезна е при анемия, заради богатото съдържание на желязо.
Рецепти с леща

bobovi 450 1

Боб – не са просто заместител на месото, те са толкова хранителни, че най-новите насоки в диетологията препоръчват да се увеличи приема им.
Рецепти с боб

Нахут – добре се съчетава с различни подправки, което дава възможност за различни комбинации. Отличава се с високото съдържание на белтъчини и въглехидрати при ниско съдържание на мазнини, както и заради присъствието на минерали като магнезий, цинк, фосфор и др
Рецепти с нахут

Важно е също да се храним по малко и по-често, а не безразборно и изобилно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории