Празник на водния лук
Добави към моето меню
Реселешки воден лук от Реселец, Червен бряг е една от българските храни с шанс за защитено географско указание.
Какво: Празник на водния лук
Къде: Село Реселец, община Червен бряг
Кога: 8.09.2018 г.
Празникът на реселешкия воден лук събира за десета юбилейна година производители и любители на популярния зеленчук. От него обаче не текат сълзи, вкусът му не е лютив, а местните казват, че е толкова сладък, че може да се яде като ябълка. Заради специфичните вкусови качества те наричат водния лук и „реселешко сирене“.
Село Реселец, община Червен бряг, всяка година събира местни и гости на Празник на водния лук, през 2017 г. за девета поредна година. И това не е случайно – реселешкият воден лук е известен с лечебните си свойства за здравето на сърцето и артериите, както и с традиционното за всички видове лук общоукрепващо имунната система действие. От него обаче не текат сълзи, вкусът му не е лютив, а местните казват, че е толкова сладък, че може да се яде като ябълка. Заради специфичните вкусови качества те наричат водния лук и „реселешко сирене“.
Производството му е много трудоемко – оре се, бранува се, сее се, после се засажда разсадът. Сеитбата е интересна – лукът не се сади, а се лепи. Пуска се водата, а стръкчетата се залепят по вадите. Лукът се полива всеки ден с вода от реката, до август е обран, плете се в плитове и трае до декември-януари.
Цветът е жълто-кафяв или розово-лилав. Лукът е с крехки, сочни месести люспи, което се дължи на ежедневното поливане на насажденията.
Вкусът е свеж, нелютив, сладникав. Подходящ е за консумация в прясно състояние, за приготвяне на салати, плънки, баници с лук, яйца и сирене, наричани „лучници“, за прочутите местни лютики с различни видове пиперки.
Отглеждането на лук тук е основният поминък от поколения. Реселчани твърдят, че такъв като техния воден лук не расте никъде другаде в България.
Предлагаме ви рецепта за Лучник от Реселец
Продукти
За тестото:
500 г брашно
1/2 кубче мая
1 бр. яйце
1 ч.л. сол
1/2 с.л. захар
2 с.л. олио
За плънката:
400 г Реселешки воден лук
свинско месо, кайма или сирене (по желание)
чубрица,черен пипер,червен пипер
1 бр. суха чушка
1 жълтък и 2 с.л. олио за намазване
Приготвяне:
* Правим кладенче в брашното и прибавяме солта, захарта, олиото, яйцето и маята, която предварително сме разтворили в малко от хладката вода. Започваме да месим с останалата част от хладката вода. Замесваме меко тесто, разделяме тестото на 2 части, покриваме с мека кърпа и оставяме да втаса.
* През това време запържваме лука, (по желания месото или каймата), заедно с чубрицата, червения пипер и черния пипер. Ако сме избрали сирене, то се слага накрая.
* От вече втасалото тесто, което разделихме на две части, взимаме едната част и слагаме в тавичка намазана с олио и разтягаме тестото така, че да е извън тавичката. Изсипваме сместа върху тестото и слагаме другата част, завиваме краищата. Памазваме с жълтъка на яйцето.
* Печем на 200 градуса за 40-45 минути.
* След като извадим лучника, напръскваме леко отгоре с вода и завиваме с кърпа, за да се задуши.