Последни Рецепти
Последни Статии

Велика Събота

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Велика Събота е последният ден от Страстната седмица преди Христовото Възкресение. Богослужението започва от сутринта и продължава до вечерта.
В традиционното благословение за светлия празник патриарх Неофит заявява, че в нашето сложно и неспокойно време на несигурност и вражда, само вярата може да укрепи нашето търпение, да ни даде сили и мъдрост да преодоляваме изпитанията, които животът ни поднася.

Само вярата може да внесе в сърцата ни мир и в обществото ни съгласие” , посочва в обръщението си патриарх Неофит. В своето благословение за предстоящия Великден патриархът се обръща с пожелание “до всеки да достигне светлината на Христовото Възкресение”.

al nevski

За православните Възкресение Христово идва с чудо.
Всяка година, на Велика Събота, на Божи гроб, от небето, в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. Тайнството е неразгадано. Единствените, които могат да получат небесния огън, са православните, те го предават на другите християнски вероизповедания.
При слизането на Благодатния огън в параклиса е само патриархът на Йерусалим. Той запалва снопчета от свещи, които изнася на поклонниците. Този огън не излъчва топлина и не изгаря в първите минути след запалването.
Благодатният огън символизира Възкресението Христово, за което говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на Великден с молитвите на патриарха, духовенството и хиляди вярващи се нарича “чудо на слизане на Благодатния огън”.
Богослужението започва от сутринта и продължава до вечерта. В храмовете в цялата страна ще бъде разпространен Благодатният огън, който се донася от Божи гроб.

velika sybota ogyn
В очакване на Христовото Възкресение в нощта на Великден много хора се събират в храмовете в цялата страна. По традиция те обикалят църквите със запалена свещ.
В 24.00 часа се възвестява Христовото Възкресение с думите
“Христос Воскресе”
Събралите се миряни ще отговорят с
“Во истина Воскресе”
След това ще започне Светата литургия за Христовото Възкресение, която ще продължи няколко часа.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории