Последни Рецепти
Последни Статии

Международен ден против ГМО

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

8 април е международен ден против ГМО
Генетично модифициран организъм, съкратено ГМО (на англ. genetically modified organism (GMO) or genetically engineered organism (GEO)) е организъм, чийто гени са умишлено променени от човека. Като синоним се използва също така понятието трансгенен организъм.
ГМО е организъм, който е подложен изкуствено на генетична промяна, без това да е настъпило при естествени условия (към такива промени водят естествените мутации, кръстосването или натуралната рекомбинация).
Според директива 2001/18/CE на Европейската Общност Генетично модифицираният организъм е организъм (като се изключи човешкия) с изменен генетичен материал, който не е извършен посредством естествено размножаване и/или комбиниране на индивидите.
ГМО най-често се използват при модификация на микроорганизми за производство на желани химични субстанции или при модификация при земеделски култури с цел придобиване на повишена продуктивност, желано качество или устойчивост към болести, неприятели, пестициди и пр.

GloFish
GloFish първия трансгенен организъм продаван като домашен.

Как да разпознаем продуктите, които съдържат ГМО?
Факт е, че голяма част от хранителните продукти, които всеки от нас консумира всеки ден съдържат ГМО. Можем да ги разпознаем по техния PLU Код. Системата Product Lookup Number (PLU) е разработена в САЩ и въведена от Produce Electronic Identification Board (PEIB), която контролира Produce Marketing Association.

PLU код

4-цифрен PLU Код, започващ с 3 или 4
Ако PLU кодът се състои от 4 цифри, които трябва да започват с 3 или 4, това е знак, че в този продукт няма ГМО и не са използвани химикали и пестициди.

5-цифрен PLU код, започващ с 9
Храни, на чийто етикет PLU кодът се състои от пет цифри, които започват с 9, също са безопасни и органично чисти. При тях няма използване на химикали, пестициди и ГМО. Това са органик продукти.

5 цифрен PLU код, започващ с 8 – ВНИМАНИЕ!
Ето в този случай трябва да сте с повишено внимание, тъй като именно продуктите с пет цифрен код на етикета, започващ с цифрата 8, са със съдържание на ГМО
PLU код 1

Навлизането на генетично модифицираните организми заплашва цялата хранителна верига в природата!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории