Последни Рецепти
Последни Статии

Традиции за Великден по света

Добавено в Любопитно, Празници

Добави към моето меню

Традиции и вярвания за Великден по света

В Русия се приготвят червени яйца, кулич – това е козунак, както и пасха – това е празничен сладкиш, който съдържа основно извара и др добавки – шоколад, сушени плодове, ядки.
kulich
Кулич, руски козунак
рецепта Людмила Соколенко

В Унгария красиви червени яйца, козунак, сладкиши във форма на зайчета, агънца в различни размери – напомням за коледни меденки, но са с бяла глазура само.

В Англия на Великден се събира цялото семейство. На Велики понеделник на децата се раздават бонбони и играчки.
Във Франция родителите крият в къщата шоколадови яйца, които децата трябва да намерят.
В Швеция по улиците се палят огньове, които прогонват злите съди. Великденските яйца се изработват от цветна хартия и се пълнят с бонбони.
В Полша се яде козунак във формата на жена, украсен с захарни яйца, карамелизирани цвета и шоколадови клонки.
В Мексико празникът продължава почти две седмици и е придружен от танци и великденски представления.
В Австралия Великден се празнува със семейството сред природата. Подаряват се различни сладкиши във формата на заек.
В САЩ великденските зайци подаряват на децата бонбони и други сладки неща. На Велики понеделник президентът задължително заедно с децата участва в търкалянето на великденските яйца на поляната пред Белия дом.
В Македония се приготвят червени яйца, празничен хляб и козунак

Това е рецептата за козунак по охридски
споделена от Noveska Violeta
kozunak po ohrisdski

KOZINJAK
Za testoto potrebno e
2 kocki svez kvasec
750 ml mleko
3 fildzani maslo
6 jajca
25 lazici seker
rendana kora od 3 limoni
brasno okolu 2 kg a moze i poveke zavisi.
Se filuva ribinata koska so eurokrem i orevi
spiralata so margarin, cimet i suvo grozje,
rolatite so dzem
Od edna mera izleguvaat pet vakvi. Formata sami mu ja odreduvate.
Se stava edna solja mleko so 2 kvasci, 2 lajci seker i malku brasno da vtasa.
Kogoa kvasecot ke vtasa se dodava statokot od mleko, 3 fildzani maslo, 6 jajca, rendana kora od tri limoni, 25 jazici seker i okolu kilo brasno. Seto ova se mesa najdobro e so mikser bidejki e tecno i se ostava da vtasa okolu dva sati.
Koga ke vtasa se dodava ostatokot od brasnoto i se zamesuva testoto. Se mesi okolu pola sat i pak se ostava da vtasa okolu dva sati. Koga e testoto ubavo vtasano se deli na pet dela. Od sekoj del se razvlekuva po eda pravoagola kora. i se izrabotuva vo koja forma sakate
Forma ribina koska pravoagolnikot se zasekuva od stranote na lenti siroki okolu 1.5 do 2 cm po dolzina od dvete strani (na 19 e na slikata) sredniot del koj ne e secen na lenti se premackuva so podebel sloj na eurokrem i se posipuva so seckani orevi (dve race seckani orevi ako ne moze i bez niv) Potoa se pletat lentite edna od levo se stava vrz eurokremot edna od desno i se taka do poslednata lenta.
Spirala
Se rasukuva pravoagolna kora. Se macka so margarin, se posipuva so cimet i se stava okolu 100-150 gr. suvo grozje, potoa se vitka vo rolat. Rolatot se sece vo dolzina za da se dobijat dve lenti. Dvete lenti se vitkaat edna preku druga .
Tret del rolat Pravoagolna kora se macka so bilo kakov dzem, se vitka vo rolat
Obicna pletenka Se deli edno parce na tri dela od sekoj del se pravi po edna pravoagolna kora, koja moze da se premacka so malku dzem i se vitka vo rolat. Rolatot se zasukuva na rabotnata povrsina duri ne se dobie sakanata dolzina Toa se povtoruva i so drugite dve parcinja. i potoa so niv se plete obicna pletenka.
Koga se gotovi kozinjacite se stavaat vo namrsena tepsija i se premackuvaat odozgora so 3 zolcki so 3 lajci mleko. Odozgora moze da im stavite i malku cimet za miris a i ne mora. Se pecat na 160 stepeni okolu sat sat i pol.
Nazdravje — со prva lenta, vtora lenta, treta lenta, cetvrta lenta, petta lenta, sesta lenta, ribina koska kozinjak и spirala kozinjak.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории