Последни Рецепти
Последни Статии

Красиви великденски яйца

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Красиви великденски яйца
Идеи как да приготвите яйца за Великден

Когато бях малко момиче и света беше хубав и добър като в приказка, имаше една баба, най-добрата баба на света, която правеше най-шарените, най-здравите яйца за Великден и козунаците бяха най-вкусните. Всеки познава и си има поне една такава баба. Това е най-хубавия спомен за моята баба. Имаше пролетна ваканция, която започваше с кукувичата песен и тогава се боядисваха яйцата. Аз броях на кукувичката и берях тревички, малки листенца, които да занеса на баба. Тя боядисваше яйцата така – слагаше листенце, стягаше го в парче дантела и го потапяше в боята. Боите ги правеше с билки, слагаше и купешки бои, да станат по-хубави. Старите баби на село така казвата когато нещо е хубаво “като купешко”.

След това момичето порастна и започна да прави само яйцата за Великден. Свекъра, тази сутрин, като се обади да каже, че пратил яйцата ме пита ‘Нали знаете как се варят яйцата?” Знам, татко! … знам, че децата винаги остават деца за техните родители. Знам и сигурно това е един хубва природен закон:)

Яйцата ги боядисвам така както ги боядисваше баба.

Но все ми се иска да има нещо по-различно и хубаво за празника. Да има украса, великденско настроение, от звъна на камбаните, от пролетта, от цветята, от усмихнатите продухани яйца, закачени на зелена клонка.

Най-важното остава семейството, децата, хората, които създават топлина и светлина за нас и в нас. За домакинята нейния дом да бъде най-хубавото, чисто и подредено, най-сигурното място на света е призвание.

Весел Великденски празник на всички!

Весели великденски яйца
идеи за изработване на продухани яйца.
Първоначално са боядисани с боя за яйца, а след това са украсени с подръчни материали. Очичките са изработени от разделен на две боб, а нослетата от камъчета, портокалови кори, мъниста.

Съветите на баба за “купешки” хубави великденски яйца

С листенца от растения, перца от лук и други трикове ще направите оригинална украса за празничната трапеза
Основен цвят за великденските яйца е червеният. В най- старо време яйцата са боядисвани със сварени билки в естествени ярки цветове. С помощта на риган се е постигал червеният цвят, оранжево- червени са ставали яйцата, потопени в сварени пръчици от смрадлика. За зелена украса се е ползвала коприва, а за жълта- отвара от орехи и кори от ябълки.
Красива окраска се получава като се използват листа на различни растения – детелина, здравец, магданоз. Предварително свареното яйце се подсушава внимателно и листът се поставя плътно встрани върху него. След това се увива с марля, усуква се и се фиксира с щипка за пране или се връзва с ластик. Потапя се внимателно в боята. Не трябва да има голяма разлика в температурата на боята и на яйцето, иначе то може да се спука. Оставете го да престои десетина минути, след което внимателно отстранете марлята и листчето и сложете в тавичка да изсъхне. Яйцата нареждайте без да се опират едно в друго. Ако искате по- пъстра окраска, вземете пласт памук, дълъг около 20 см. Внимателно с лъжица гребете от боите и изсипвайте върху различни участъци от памука, като редувате цветовете. След като напоите добре, поставете яйце и го увийте в памука. Оставете да престои 3- 4 минути. Като боядисате най- много три яйца, отново полейте с боите. След десетото яйце е добре да подмените памука.

Оригинални са и яйцата с перца от кромид
Взимат се само кафявите обвивки от стар лук. Те се нарязват на тънки лентички (3- 4 мм дебели и 1 см дълги). Суровите яйца се измиват и както са мокри, всяко едно се овалва в лучените лентички. След това се поставя внимателно в марля, усуква се в краищата и се завързва с конец. В този вид яйцата се сваряват във вода, изваждат се и се оставят да изстинат, както са опаковани. След това се пускат в различните бои, където престояват 7- 8 минути, изваждат се и се махат внимателно марлята и люспите. Оставете боядисаните яйца да престоят поне половин час. След това намажете всяко с памуче или марля, напоена с олио. Подредете ги в красива фруктиера и сервирайте заедно с козунака на великденската закуска.

“>

април 16 2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

7 Comments

 1. 1
  kamelia // April 19th, 2006 at 5:09 am

  Искам да споделя моят начин, които се предава от поколения в моето семейство, изпитан е и винаги работи!
  Използват се листенца от треви или дребни цветя и храсти -може и повече от едно листо за едно яйце. Прилепват се старателно за още топло свареното яйце, завива се в тънка материя /най-успешно от чорапогащи/ и се завързва стегнато.след това се потапя в желания цвят боя. Ако последователно се потопи в няколко цвята става истинско произведение на изкуството. Моята баба винаги капва във боята по една капка олио, и тогава ако същото се редува потапянето в различните цветове получаваш интересни комбинации, които тя нарича “Перашки”.

 2. 2
  Petia // April 19th, 2006 at 9:14 am

  6te izprobvam vsi4ki karasoti da napravq,4ast ot tqh sam gi pravila,no vsi4ko 4vu4i dobre !Vesel praznik:)

 3. 3
  Любослава Гълъбова // April 20th, 2011 at 3:55 pm

  супер

 4. 4
  Kamelia Georgieva // April 20th, 2011 at 4:50 pm

  утре това ще правим с децата :)

 5. 5
  Yovka Mircheva Ivanova // April 20th, 2011 at 7:24 pm

  krasota!

 6. 6
  Мария Колева // April 20th, 2011 at 7:58 pm

  утре ще гичервим с внучката ми мони двете ги шарим с много старание.