Виетнамска кухня
Добави към моето меню
Мулти култи китчън представя кухнята на Виетнам
Една от инициативите на Сдружение „Мулти култи колектив” е „Мулти култи китчън”. Повече от две години екипът от доброволци представя чуждестранни кухни и култури на българската публика. Домакини са самите чужденци – бежанци и емигранти, които имат свобода да представят страната си по най-адекватния според тях начин. Сближаването на участниците около трапезата става неусетно и „Мулти култи китчън” е отговорен за не едно и две приятелства и партньорства. Инициативата е обявена за „добра практика” от Европейския сайт за интеграция на Европейската комисия.
В неделния софийски следобед на 14 април 2013 г. се състоя поредното благотворително събитие на „Мулти култи китчън”, този път посветено на кухнята и културата на Виетнам. Негова домакиня бе Ан Фам.
То събра над 70 души, които с удоволствие гледаха забавна презентация за Виетнам, опитаха традиционни ястия, сред които
– салата от бобено фиде със скариди,
– немчета, оризови палачинки,
– карамелизирана сьомга,
– телешко с лимонена трева и джинджифил
Участваха в скоростна игра с пръчици за хранене и показаха колко много са научили за Виетнам в отборна игра на въпроси и отговори. За най-добрите имаше награди – автентични виетнамски продукти, с които сами да си сготвят нещо вкусно.
Виетнамската кухня няма нищо общо с китайската. Тя е значително по-балансирана, зелена и здравословна. Повече се набляга на зеленчуците, на варенето, задушаването, запарването и много по-рядко на пърженето. Продуктите със силни вкусове не се смесват, обикновено има един доминантен вкус, а останалите са спомагателни. Характерно е също продуктите да са нарязани на едро, да са удобни за хващане с клечки, при ядене да се дъвчат и да се усеща истинският им вкус. Крайно неприемливо за един среден виетнамец е ядене като миш-маш, където не става ясно кое какво е.
Типично за виетнамците е бавното хранене, с внимание към всяка хапка. Хората във Виетнам се отнасят с огромно внимание и са много капризни към храната. Винаги използват и се хранят с пресни продукти, напазарувани специално за самото ядене – наистина ходят на пазар 3 пъти дневно. Такова нещо като да се направи една тенджера манджа (или една тава мусака) и да се яде 2 дена не съществува като мисъл дори. Този навик се е сформирал и заради горещия климат, където не е препоръчително продуктите да застояват дълго. В хладилника се държат само продуктите, които ще се изядат до следващото хранене, но не повече.
Домакиня на събитието бе Ан Фам, виетнамка по рождение с двама виетнамски родители и един куп роднини. Случва се често да забрави, че е такава, защото от 5-годишна живее в България. Готвенето винаги е било нейна страст, която мечтае да превърне в професия. Веднъж месечно води кулинарни вечери, наречени “Срещи с виетнамската кухня“, в кухнята на Кулинарно училище „Амюз Буш”. В блога й In An’s Room може да прочетете повече за Виетнам, неговите традиции, култура, градове, улици, кухня и история, макар и в доста от случаите – лична и семейна. Долните рецепти Ан публикува първо на своя блог; там ви очакват още много.
Карамелизирани яйца
10 яйца, твърдо сварени
3 с.л. рибен сос
2 с.л. соев сос
1/2 ч.л. черен пипер
3 с.л. захар
3 с.л. олио
Вода
Обелвате яйцата и ги слагате в тенджера, която да ги побере на един ред. Добавяте рибения сос, соевия сос и черния пипер. В малък съд карамелизирате захарта и олиото, разклащайки през цялото време, докато се стопи захарта. Карамелът и олиото остават отделни – това да не ви учудва. Внимавате карамелът да не потъмнее много, за да не загорчи. Още докато е светло кафяв, го добавяте към яйцата. Наливате вода, която да покрие яйцата до средата. Оставяте да къкри на тих огън , докато яйцата добият тъмнокафяв цвят.
Телешко с лимонена трева и джинджифил
500 г телешки бут, нарязан напреко на влакната на колкото се може по-тънки ивици
2 скилидки чесън, счукан на ситно
2 стръка лимонена трева (продава се на щанда за пресни подправки в Пикадили напр.)
Пресен джинджифил, голям колкото орех, нарязан на ситно
3 с.л. рибен сос
2 щипки черен пипер
3 с.л. олио
2 скилидки чесън, нарязани на филийки
Омесвате добре месото с подправките и оставяте за поне 20 мин. да поеме от ароматите.
Загрявате в тигана (уока) 3 с.л. олио и запържвате леко чесъна. Добавяте месото, като непрекъснато разбърквате – спрете ли дори за секунда, месото ще се вари и ще пусне сок. В момента, в който месото добие розово-сивкав цвят, е вече готово за сервиране. Не прекалявайте с пърженето – колкото по-бързо приготвяте телешкото месо (стига да е хубаво), толкова по-крехко става. Лимонената трева и джинджифилът му придават страхотен аромат и вкус!
Снимките са направени от доброволеца Владо Томашевич.