Последни Рецепти
Последни Статии

Козунак Валерия

Добавено в Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Козунак Валерия
рецепта споделена от Валерия Кузманова

kozunak

Продукти
6 яйца + 1 жълтък за намазване,
1 кг. брашно,
200 мл. прясно мляко,
300 г захар,
20 г жива мая за хляб,
100 г чисто масло,
1 щипка сол,
есенция ванилия и ром,
кората на един лимон,
олио за премесване.

Начин на приготвяне:
• Натрошаваме маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното,заливаме с чаена чаша хладка вода / около 30 градуса / и се дръпва настрани.
• Пресяваме брашно в дълбока съдина.
• Разбиваме яйцата със захарта, докато захарта се разтвори напълно, към тях добавяме разтопеното, но не горещо масло, прясното мляко, есенциите ванилия и ром, настърганата кора на един лимон.
• В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес и маята.
• Замесва се тесто, което трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва за пръстите.
• Така замесеното тесто се вади на набрашнена повърхност и продължаваме с месенето, ако не ви достигне брашното добавете допълнително.
• Омесеното тесто трябва да бъде меко, гладко и да започне да прави мехури.
• Оставя се на топло място, за да втаса, докато увеличи обема си два пъти, за около час и 30 мин, след това премесваме тестото върху намазнена повърхност.
• Тестото се оформя според желаната форма,гарнирате пожелание със стафиди,локум, орехи, бадеми сладко и т.н.
• Поставя се в намазнена тава или върху хартия за печене и се оставя повторно да втаса в топло помещение за около час.
• Намазваме с жълтък, поръсваме със захар.
• Загряваме фурната на 220 градуса, когато сложим тавата във фурната намялме на 160 градуса, печем един час, като първите 40 минути не отваряме фурната.
• След 40 минута проверяваме козунака, ако е хванал златиста коричка покриваме с фолио за да не изгори.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории