Вита пита
Добави към моето меню
Вита пита
в колко много варианти може да бъде приготвена една пита като оформление и колко варинта в зависмост от изпозлваните подправки. ето още една интересна рецепта, която може да бъде правена с различни подправки, порсъки и мерудии в зависимост от вашия вкус, повод и сезон
Вита пита (постна) с подправки – слънчогледови семки, сусам, чубрица и мащарка поръсена
Идеята за тази вита пита тръгва от тук http://www.nationalfestivalofbreads.com като тук е направена със сушени домати и босилек
Варианта в който е реализирана е следния
Продукти:
300 мл хладка вода
1/2 пакеъче мая
щипка захар
щипка сол
1 с.л. ябълков оцет
около 600 гр брашно
Приготовление:
* Маята се слага да шупне с хладката вода, захарта, щипка сол и няколко с.л. брашно
* Прибавя се оцета и толкова брашно, колкото да се замеси по-твърдо тесто за пита
* Оставя се тестото на топло, за около час, загънато с топла кърпа докато удвои обема си
* Втасалато тесто се разстила на кора с правоъгълна форма
* Напръсква се с олио (намазва се с четка) и се поръсва със сънчогледови семки, сусам и други подправки по избор и вкус
* Навива се на руло от към дългата страна
* Срязва се по дължина цялото руло. Двете половинки тесто се обръщат с разрязаната част нагоре и се доближават една до друга (успоредно) по дължина
* Пренесете в тава (по-голяма на размер, аз ползвах тавата на фурната) леко намазана с масло
* Завийте единия край (наляво), а другия край в противположна посока (надясно) така се получава една усукана пита, получава се нещо осмица
* Оставя се да втаса около 30 мин още и се пече на средна фурна на 190 градуса до готовност.