Последни Рецепти
Последни Статии

Вита пита

Добавено в Тестени ястия и прибавки, Хляб, питки

Добави към моето меню

Вита пита
в колко много варианти може да бъде приготвена една пита като оформление и колко варинта в зависмост от изпозлваните подправки. ето още една интересна рецепта, която може да бъде правена с различни подправки, порсъки и мерудии в зависимост от вашия вкус, повод и сезон

vita pita
Вита пита (постна) с подправки – слънчогледови семки, сусам, чубрица и мащарка поръсена

Идеята за тази вита пита тръгва от тук http://www.nationalfestivalofbreads.com като тук е направена със сушени домати и босилек
Варианта в който е реализирана е следния

Продукти:
300 мл хладка вода
1/2 пакеъче мая
щипка захар
щипка сол
1 с.л. ябълков оцет
около 600 гр брашно

Приготовление:
* Маята се слага да шупне с хладката вода, захарта, щипка сол и няколко с.л. брашно
* Прибавя се оцета и толкова брашно, колкото да се замеси по-твърдо тесто за пита
* Оставя се тестото на топло, за около час, загънато с топла кърпа докато удвои обема си
* Втасалато тесто се разстила на кора с правоъгълна форма
* Напръсква се с олио (намазва се с четка) и се поръсва със сънчогледови семки, сусам и други подправки по избор и вкус
* Навива се на руло от към дългата страна
* Срязва се по дължина цялото руло. Двете половинки тесто се обръщат с разрязаната част нагоре и се доближават една до друга (успоредно) по дължина
* Пренесете в тава (по-голяма на размер, аз ползвах тавата на фурната) леко намазана с масло
* Завийте единия край (наляво), а другия край в противположна посока (надясно) така се получава една усукана пита, получава се нещо осмица
* Оставя се да втаса около 30 мин още и се пече на средна фурна на 190 градуса до готовност.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории