Последни Рецепти
Последни Статии

Храни богати на фолиева киселина

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Храни богати на фолиева киселина
Фолиевата киселина, наричана още витамин B9, е един от най-важните за здравето и е водноразтворим. Организмът не произвежда витамин В9, затова трябва да се набавя чрез храна или под формата на таблетки.
Фолиевата киселина е и единственото хранително вещество, при което потребностите на бременната женаса увеличени двойно. Необходимото количество при бременните жени е 400 мкг (0,4 милиграма) дневно. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Достатъчната консумация на фолиева киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, образуването на ДНК и доброто развитие на клетките. Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка – тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Особено полезен е за жени, склонни към анемия.
Най-добрият източник на фолиева киселина са суровите зелени зеленчуци – маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Съдържа се и в хляба, в черен дроб,сирене, цитрусови плодове, овесени ядки, пшеничен зародиш. Може да се добавя и като хранителна добавка при производството на тестени изделия.
Големият брой производни съединения на фолиевата киселина, със сходна биологична активност, наречени фолати, са включени в редица ензими, участващи в синтеза на голям брой аминокиселини и на нуклеотидите и оттук те играят ключова роля в синтеза на ДНК и РНК), които определят клетъчното делене. Фолатите се срещат в различни храни, но най-богат на тях е черният дроб. Има ги в тъмно зелените листни зеленчуци като спанак, лапад, маруля, житни кълнове, дрожди, яйчен жълтък, пълнозърнест хляб, цвекло.

vitamin b9

Това са някои храни, които съдържат фолиева киселина и ще ви помогнат да бъдете в добра форма:
Леща – подходяща храна не само когато искате да свалите няколко излишни килограма. По време на бременността, порция леща ви дава около 180 мкг фолиева киселина. Съдържа и важните желязо и фибри. С леща може да се сготвят вкусни рецепти – супа, яхния или да добавите в салата, вкусна е и като кълнове
Листни зеленчуци
Зелени листни зеленчуци – богати са на витамини и помагат за поддържане фигурата. Порция спанак съдържа около 218 мкг фолиева киселина в една порция. Други полезни и вкусни листни зеленчуци като зеле, алабаш, съдържат от 50 до 90 мкг на порция.
Доматен сок – действа освежаващо и е богат на витамин C. Витамин C е важен, защото той помага на организма да извлича максимално желязото от храните, които консумирате. В една чаша от него се съдържат около 48 мкг фолиева киселина.
Цитрусови плодове – един портокал съдържа 55 мкг фолиева киселина и е чудесна храна по всяко време на деня. През есенно зимния сезон включвайте в менюто си всеки ден цитрусови плодове – мандарини, грейпфрут, лимон
Броколи – много вкусен и полезен зеленчук през есента, диетичен и може да се приготвят различни рецепти с него. Една чаша броколи дава около 104 мкг фолиева киселина или около една четвърт от необходимия дневен прием за деня. Те са богати на витамин C, фибри, бета каротин, калций и желязо.
Авокадо – една чаша авокадо съдържа около 90 мкг фолиева киселина. Този плод стана много популярен заради богато съдържание на омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето. Може да добавите авокадо към вашата салата.
Бобови – също като лещата, порция боб ще ви държи по-дълго време сити и съдържа около 115 мкг фолиева киселина. Традиционно присъства в нашата кухня, може да се приготвят много рецепти. Има и разнообразие в сортовете – шарен, черен, червен, мастилен.
Аспержи – деликатес са за нашата кухня, но ако имате възможност го включвайте в менюто си, в една чаша аспержи се съдържат около 79 мкг фолиева киселина.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории