Последни Рецепти
Последни Статии

С фолиевата киселина не бива да се прекалява

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Фолиевата киселина, витамин B9, е важна за здравето. Организмът не произвежда витамин В9, затова трябва да се набавя чрез храна или под формата на таблетки.
Фолиевата киселина е и единственото хранително вещество, при което потребностите на бременната жена се увеличават двойно. Необходимото количество при бременните жени е 400 мкг (0,4 милиграма) дневно. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Достатъчната консумация на фолиева киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, образуването на ДНК и доброто развитие на клетките. Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка – тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Особено полезен е за жени, склонни към анемия.
Храни богати на фолиева киселина
vitamin b9
Бременните жени са окуражавани да включат големи количества фолиева киселина в хранителния си режим или да приемат витамини, за да се избегне рискът от сериозни мозъчни дефекти у бебетата им.
Ново изследване обаче навежда на мисълта, че прекалено големите количества фолати (витамин В9) и витамин В12 в организма на майката могат да увеличат риска от аутизъм за бебето й.
Резултатите показали, че за майки, които са с високи нива на фолатите в кръвта си при раждането, рискът детето им да е засегнато от аутизъм е два пъти по-голям в сравнение с тези с нормални нива. За майките, които са с прекалено високи нива на витамин В12, рискът детето им да е засегнато от аутизъм пък е 3 пъти по-голям. Рискът е най-голям при майките, които са с прекалено високи нива и на фолатите, и на витамин В12. Учените все пак отбелязват, че е открита само връзка, но не е доказано, че високите нива на двата витамина увеличават риска от аутизъм.
Учените са анализирали здравни данни за близо 1400 двойки майка-дете от Бостън. Здравословното състояние на майките било проследено от раждането на децата им през периода 1998 – 2013 г.
Резултатите от изследването бяха представени на международната конференция за изследвания върху аутизма в Балтимор
Източник: UPI

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории