Вкусна домашна питка
Добави към моето меню
Вкусна домашна питка
Рецепта споделена от Toshka Ivanova
Продукти:
1 кг брашно
¼ ч.ч. хладка вода
½ ч.ч. прясно мляко
½ кубче прясна мая (20 гр. или 7 гр. инстантна мая)
3- 3 ¼ ч. чаши брашно, според влажността на брашното
1 ч.л.сол
1 с.л. захар
1 ч.л. оцет
3 яйца без 1 жълтък
2 с.л. олио
За доо месване и оформяне ¼ ч.ч., при необходимост
25 г маргарин и 25 гр масло (стайна температура), или олио
За намазване
1 жълтък
1 ч.л. вода
1 ч.л. олио
1-2 с.л. сусам, по желание
Начин на приготвяне
• Маята с ¼ чаша хладка вода, 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно се замесва на кашичка и оставя да се надигне за около 10-15 мин.
• Смесват се 3 – 3 ¼ ч.чаши брашно, /¼ ч.чаша се оставя за доомесване/ със солта и към него се добавят закваската, яйцата, млякото, олиото и оцет.
• Продължително се омесва еластично тесто, на ръка или с миксер. Оставя се да втасва в омазнена купа за около 1 и ½ часа или до двойно увеличение на обема.
• Оформя се, кой както желае аз този път я направих на кифлички.
• След изпичане пожелание може да се намаже с масло.