Вкусните продукти на ноември
Добави към моето меню
Вкусните продукти на ноември
През ноември има дни от циганското лято, които са изпълнени с много светлина и дни, дъждовни, сиви, мъгливи, в които може да ни хване есенната депресия. За да не се случи това трябва да се храним балансирано и цветно всеки ден. В късната есен има много плодове и зеленчуци, които може да направят храненето ни цветно, вкусно и топло. Като започнем от изобилието от зеленчуци – карфиол, броколи, които са и много полезни, различните видове зеле, праз, тикви, моркови, ряпа. Плодовете са ябълки, круши, дюли, мушмули, късно грозде, нар и все повече цитрусови плодове има в магазините.
Сезонни храни ноември
През късната есен вкусът на някои зеленчуци просто е по-добър, твърди Тара О’Брайди – автор на книгата My Favorite Recipes for Any and Every Day.
Зеле
За българина има нещо, което е свързано с много вкусни рецепти през зимата – слагането на киселото зеле. През октомври и началото на ноември се правят туршии, а зеле, карфиол и броколи присъстват на трапезата почти всеки ден.
Според нея месец ноември е чудесен за зеленчуците от семейство зелеви, особено за брюкселското зеле. То става особено вкусно, тъй като ниските температури „смекчават“ характерната му горчивина. Вкусни са и други зеленчуци като зеле и къдраво зеле.
Препоръчително е да се подбират такива зеленчуци, които са с ярки цветове. Зелето и брюкселското зеле трябва да се усещат тежки за размера си.
Рецепти със зеле
Кореноплодни зеленчуци
Определено се намираме в сезона и на коренните зеленчуци – трябва да се запасим с моркови, пащърнак, ряпа, целина. При измръзване те превръщат съдържащото се в тях нишесте в захар. Тях можем да добавим в супата или да изпечем до златисто и да консумираме, пояснява О’Брайди.
Рецепти с моркови
Праз
Подобно на морковите, празът също черпи своите вкусови ползи от понижените температури и измръзването. Препоръчително е да подбираме стръкове, които са с най-много бял и светлозелен цвят – те са най-свежи. Тара О’Брайди допълва, че запърженият праз е чудесен с яйца. Той е изключително подходяща и като добавка към картофената супа. Допълнение от нас – опитайте баница с праз – много вкусно или бъркани яйца с праз и сирене.
Рецепти с праз
Кромид лук
Лукът през есента и зимата е много по-ароматен, отколкото през останалите сезони на годината. „Зимният“ лук трябва да има по-тъмна и по-дебела обвивка. Препоръчително е да подбираме такива, които нямат наранявания. По-твърд и с по-ниско съдържание на вода, лукът през този сезон се готви и по-продължително.
Рецепти с лук
Боровинки
Богатите на витамин C червени боровинки могат да се използват като добавка в различни сладкиши, а също така и към различни алкохолни напитки.
Рецепти с боровинки