Последни Рецепти
Последни Статии

Водата защитава от цистит

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Непиенето на вода една от причините за цистит

Приемът на достатъчно течности е изключително важно за поддържане на здравето. Липсата на вода увеличава риск от инфекциозни заболявания, включително на пикочно отделителната и полова система.
Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Нормално в пикочния мехур липсва бактериална флора. Причинителите на острия цистит могат да бъдат голям брой микроорганизми. Най-често циститът се предизвиква от чревни бактерии.
При някои жени циститът може да бъде краткотрайна неприятност, за 5-7 дни – това е остър цистит. Ако острият цистит не се лекува или пациента има друго заболяване на фона, на което възниква хроничен цистит, тогава циститът води до почти непрекъснат дискомфорт и става сериозен здравен проблем.

cistit 1

cistit 2
Симптомите на цистита са характерни
– чести позиви за уриниране, съпроводени от отделяне на малки порции урина
– болки в таза, болка и дискомфорт ниско в корема
– парене и болезненост при уриниране
– лека болезненост в областта на кръста
– парене в областта на външните полови органи
Една група жени е особена, при тях честотата на заболяване от цистит е по-висока. По статистика около 15% от жените се срещат всяка година с това заболяване.
Основната причина за цистит е наличие на бактериална инфекция в пикочния мехур. Често инфекцията се развива на фона на понижен имунитет и захарен диабет (бактериите се развиват по-активно, ако в средата има повече захар)
Лечението на цистит, обикновено не е трудно, но ако не се лекува на време може да се достигне до инфекция на бъбреците и да се провокира по-сериозна патология.
Както е известно профилактика е много по-добре от лечение. Лекарите съветват да се пият повече течности. Заслужава си да се откажем от киселите напитки, такива като кафе и портокалов сок, в повече. Киселината дразни слизестата повърхност на пикочния мехур и създава благоприятни условия за размножаване на бактерии.
Оптималното количество течност на ден е около 12 чаши, като това зависи от годишното време и физическата ни активност. През лятото са необходими повече течности, в студеното време – по-малко. Когато извършваме физическо натоварваме изпитваме по-силна жажда.
Спазването на лична хигиена също е важно. Душата и ваната трябва да са чисти, за да се предотврати попадане на бактерии. В студеното време трябва да се пазим от изстиване, кръстът трябва да е на топло, а не следвайки мода и краткотрайно внимание да си навлечем проблеми сериозни.

Източник Health India, използвана информация и от там

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории