Последни Рецепти
Последни Статии

Смес от храни помага при рак на дебелото черво

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Хранене без зеленчуци се оказва рисков фактор за развитието на рак на дебелото черво. Затова в храненето трябва да се включват зеленчуци като зеле, карфиол и броколи.

brokoli soup pix

Индол-3 Карбинол (Indole-3 Carbinol) е природен фитохимикал, който се съдържа в зеленчуци като зелето и броколите. Включването в храненето на такива храни или добавки, които го съдържат води до силна антиоксидантна подкрепа, намалявае на вредите върху клетките, причинени от свободните радикали, също така оказва положително въздействие върху процесите на детоксикация на черния дроб, както и нормалното клетъчно възпроизвеждане.

Лук и чесън намаляват риска от рак на дебелото черво
Зелето предпазва от рак на дебелото черво

zele pix 2

Съчетаването на пробиотици и кръстоцветни зеленчуци помага за лечението на рака на дебелото черво. До този извод стигна група от учени от Националния университет на Сингапур.

Те са създали „коктейл“ от чревната бактерия E.coli Nissle, която са преобразували в пробиотик, и фермент, съдържащ се в семейството на кръстоцветните, например, броколите.
Получената смес унищожава до 95% от раковите клетки в лабораторни условия.

Групата мишки, които са хранени с този коктейл, също е показала добри резултати.
Туморите на гризачите са намалели три пъти в сравнение с контролната група. Според изследователите, използването на такова съчетание от продукти – броколи или други кръстоцветни и пробиотици – е възможно не само за лечението на рака, но и за неговата профилактика, а също така за възстановяването на организма след отстраняване на тумора.

Обработеното месо увеличава риска от рак на дебелото черво

Информация: РИА „Новости“

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории