Вредни храни на новогодишната трапеза
Добави към моето меню
Вредни храни на новогодишната трапеза
Краят на декември е време на празници и богати трапези. Някои традиционни за коледната и новогодишната трапеза могат да бъдат и опасни. Кои са те?
Специалистите по хранене ни съветват да бъдем внимателни с:
1. Майонеза – специалистите препоръчват салатите да бъдат поднесени в началото на вечерята и по възможност майонезата да бъде заменена с растително масло или зехтин, а в някои рецепти да бъде смесена с кисело мляко
2. Коктейли – съчетанието на алкохолни и безалкохолни напитки може да доведе до това по-бързо да се напием, ако не внимаваме, защото силен концентрат съчетан с ликьори и/или плодов сок се консумира по-лесно
3. Шампанско – препоръчва се да изпием 1 или 2 чаши шампанско за една вечер. Не трябва да съчетаваме пенливото вино с пикантни и много сладки ястия (представете си как протича един коктейл по протокол – на вратата ви посрещат с чаша шампанско, след това имате възможност да избирате между вино, уиски, коктейли, храната е често пикантни хапки и ядки, дори да решите само да опитате от всичко рискувате да смесите различен вид алкохол и може да не стигнете до празничния тост)
4. Мазни ястия с месо (или казано иначе тлъсто месо и мазен сос към него) – такава храна е вредна за стомаха. Може да замените свинското с пилешко или месо на заек
5. Мандарини – оранжеви, любими мандарините са полезни и сочни, но тези, които имат стомашно чревни заболявания (гастрит, колит) трябва да бъдат внимателни с тях, защото мандарините могат да действат на слизестата обвивка на стомаха и дебелото черво
Има много рецепти, които могат да се приготвят за празничната вечеря и посрещането на Новата година. Може да замените руската салата със салата Снежанка, да приготвите салата от сварени на пара зеленчуци или запечени на скара. Основното ястие да бъде пиле с гарнитура от спанак, гъби, а десертът да е плодова салата или торта с много плодове и лек крем.
Щастливо посрещане на Новата година!