Последни Рецепти
Последни Статии

Какво е любов? научно обяснение

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Какво е любов? научно обяснение
Американският психолог Артур Арон прави обяснение на любовта от научна гледна точка.

Според него това най-силно чуство (омразата е противоположното) може да се сравни с въздействието на наркотик и шоколад, защото действа на главния мозък. Когато мъж или жена види снимка на своята половинка в мозъка се повишава нивото на допамин.
Допанитът (колкото и сложно да звучи) е катехоламин от групата на биогенните амини с функции на невротрансмитер и хормон, произвеждан от невроните в субстанция нигра и играе важна роля в редица психични процеси (мотивация) и заболявания (депресия, шизофрения), както и при възникването на психична зависимост от психотропни субстанции.
Какво се случва с нас когато видим снимката на нашия любим (или прочетем изпратения SMS, емайл или кратко съобщение)? Повишаването на допамина е отговорен за удоволствието и се образува в организма ни когато сме заети с приятни мисли или дейности.

Също така когато човек е влюбен в кръвта се повишава нивото на хормоните окситоцин и вазопресин, които са отговорни за формиране на емоционална връзка между влюбените.

Извод от друго научно изследване на това, какво е любов е, че тя любовта не умира след определена продължителност на отношенията, а продължава да живее в течение на много години.
Съгласно статистиката около 30% от двойките продължават и след 20 години съвместен живот да изпитват предишната любов и стрст, както и на първата среща.
Единствената разлика е, че със съвместния живот изчезва тревожността и идва чуството на доверие и сигурност.

Признавам, че физикохимичното обяснение на това какво е любов – не ми е ясно.
Знам, проверено от личен опит, че и след 20 години любовта същества, познаваш своята половинка и си спокоен и сиггурен, имаш своя бряг и рамо, имаш дом.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized