Последни Рецепти
Последни Статии

Защо ни се яде сладко

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Защо ни се яде сладко

През 2011 г ръководителят на Общността за изучаване на личността и социална психология Тод Хидертон (Todd Heatherton) публикува резултатите от многогодишни експерименти – приложение на глюкоза и изменение на мисловни процеси. Изводът е, че глюкозата играе много важна роля при формиране на силна воля.
Това откритие помага да се обясни защо диетата е изключително сложно изпитание и само контрол, защо хора с феноменална силна воля, която се проявява в други области на живота им се получава толкова трудно да отслабнат. Те започват деня с добри намерения, отказват се от кроасана на закуска и от десерта на обед, но с всеки отказ тяхната воля отслабва … привечер им остава толкова малко воля, че се появява потребност от възстановяване. Но за да възстановят енергията на тях им е нужна глюкоза. Получава се затворен кръг“
1. За да не се яде е нужна сила на волята
2. За да има сила на волята, трябва да се яде.
Като се изгаря глюкоза организмът има нужда и иска захар. След изпълнение на заданието по самоконтрол ни се яде още повече нещо сладко, а не солена или мазна храна. Дори да се намираме в очакване на ситуация, когато трябва да приложим самоконтрол хората започват да усещат глад и им се иска нещо сладко.
Подобен ефект обяснява защо преди менструация много жени изпитват желание да ядат шоколад или нещо сладко – тогава нивото на глюкозата започва да се колебае и организмът търси как бързо да я възстанови.
Храна и напитки, които съдържат захар бързо усилват самоконтрола, но това е само временно решение. Проблемът е в това, че захарта помага не така добре като глюкозата, която се получава от храна съдържащи белтъчини и други.

Това е откъс от статия Умора от вземания на решения – какво се случва и как да се борим с това http://www.adme.ru/psihologiya/ustalost-ot-prinyatiya-reshenij-427405/ (на руски е, но са събрани факти заточва, че има и умствена умора и какво се случва през деня)

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории