Усуканица
Добави към моето меню
Усуканица
рецепта Galq Davidova
Усуканица с лук от рецептите на Йоли
Продукти
500 – 600 г брашно
50 г течно масло + 2 с.л. олио или зехтин
2 яйца
4 с.л. заквасена сметана
200 мл хладко прясно мляко
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
брашно за доизмесване
Плънка
3 -4 глави стар лук
1/2 ч.л. сол
50 г масло
200 г краве сирене
риган за поръсване
разбито яйце за намазване
Приготвяне:
* Направете квас от маята, захарта, малко мляко и малко брашно. Покрийте с кърпа съда и оставете на топло да удвои обема си.
* Направете кладенче в брашното, изсипете шупналата мая и останалите продукти и замесете меко, еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.
* Нарежете лука на полумесеци и го задушете в маслото. Сиренето нарежете на кубчета.
* Разточете тестото на тънка правоъгълна кора. Поръсете с риган, разстелете задушения лук и наредете кубчетата сирене.
* Завийте тестото на руло и го прережете с остър нож по дължина почти до средата.
* Усучете рулото и го завийте на кравай. Намажете с разбито яйце и изпечете в предварително загрята на 180* фурна.