Шницел по виенски
Добави към моето меню
Шницел по виенски
рецепта класика, класа – колкото едно ястие е по-просто като продукти и приготовление толкова е по-трудно да се приготви. Виенският шницел е такъв – емблематичен, вкусен и задължително красиво поднесен
4 телешки шницела (около 500 гр)
2 яйца
2 с.л. брашно
100 гр галета
лимонов сок
черен пипер смлян на вкус
олио за пържене
за украса:
лимон
клонки магданоз
домати и краве масло
за гарнитура:
пържени картофи
* Телешките щницели (от шол) се начукват с дървен чук докато се изстънят. С остър нож се правят нарези, така че да се получи решетка;
* Натриват се с лимонов сок и черен пипер на вкус;
* Панират се в брашно, разбити яйца, галета;
* Пържат се в сгорещено олио до златисто от двете страни;
* При поднасянето се поставят върху изпържени картофки, украсяват се с парченаца лимон и стрък магданоз. Домата, среден на размер се срязва през половината, вътрешността се изважда с помощта на лъжичка и вътре в домата се слага парченце краве масло.
Идея: По този начин може да бъде пригоъвен шницел от свинско месо или пилешко.
Шницел по виенски ме връща в моето детство, когато понякога ми се случваше да вечерям с родителите ми в ресторантите на Балкантурист. Тогава това беше ястие, която се поднасяше там – много крехъх, гарниран с лимон, кошничка от домат и пържени картофки.