Последни Рецепти
Последни Статии

Свети великомъченик Мина

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Свети великомъченик Мина
На 11-и ноември православните християни почитат Свети великомъченик Мина, воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Свети великомъченик Мина се счита за защитник на лекарите, винарите, на младите майки, на бедните и сираците.
Свети Мина закриля и жените, които на този ден се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома. На днешния ден, на който се почитат и светците Виктор и Викентий, празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.

sveti mina
Св. Мина бил войник в Египет, изповядвал християнската вяра и служил във войската. За вярата си, след мъчения, той бил посечен с меч през 296 година.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват. От днес започват “Вълчите празници”, които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории