Последни Рецепти
Последни Статии

Горски ягоди

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Сезонът на ягодите може да бъде и през цялата година, но дивите ягоди зреят в средата на юни. И по горските поляни може да ги набере този, който не го е страх от змии, има кръст да се навежда и нерви да пълни кофичката с тези ароматни дребни горски плодове

Мъничко, червеничко
Цар от път отбива
Що е то?

wild-strawberry pix
Горски (Диви) ягоди

Толкова малък плод, а така наситен с незабравим вкус и аромат. Дивите ягоди сякаш носят в себе си целия дух на природата – в малки опаковки да влага най- ценните си дарове. Освен вкусни, те са и изключително полезни, листата са използвани за лекарство от древни времена. Основната им разлика от градинските им братовчеди е, че горските (диви ) ягоди са по- богати на дъбилни вещества и фитоноциди ( естествен растителен антибиотик ), както и повече етерични масла, на които дължат упойващия си аромат.

Разпространение
Дивите ягоди растат и се разпространяват сами, т.е. никой не се грижи за тях, не ги тори и пръска с химикали, което прави тези малки плодчета ценен дар от чистата природа. Те виреят при почти всякакви условия, срещат се в иглолистни и в широколистни гори, но и по сенчестите полянки, във влажни и сухи райони. Периодът, в който зреят, е от средата на юни до края на юли, в зависимост от надморската височина.

Състав
Полезните вещества в състава на това растение са учудващо многобройни. Плодовете съдържат голямо количество витамин С, витамин В, каротин, пектин, дъбилни вещества, манган, мед, хром, желязо, фосфор и др. Листата са известни с високото съдържание на танини и флаваноиди, от тях се приготвя чай с леко горчив вкус.

Лечебни свойства
Цялото растение се употребява с различни цели. Листата имат силни лечебни свойства и помагат срещу проблеми с черния дроб, с храносмилателната система и с кръвното налягане. Плодовете в по-голямо количество от своя страна могат да помогнат при анемия, авитаминоза. Подпомагат лечението при гинекологични заболявания, артрити и атеросклероза. Използват се още за понижаване на холестерола и подобряване обмяната на веществата. Имат противовъзпалително действие при камъни в бъбреците, пикочните пътища, жлъчката, при стомашна язва и подагра.

Как да запазим лечебните свойства за цялата година?
Листата от дива ягода могат да се съхраняват за дълго. Те се берат, докато още са зелени (май – юни), и след това се изсушават на сухо и проветриво място. Когато придобият бледо жълт цвят, прибират се в плътни картонени кутии или стъклен буркан и от тях се приготвя чай.
Той се приготвя като 2-3 супени лъжици сухи листа се заливат с около 500 мл гореща вода и се запарват. Оставя се да престои 15 мин и се пие по няколко пъти на ден преди хранене.

Плодовете също могат да се изсушат и приготвят на чай – една шепа изсушени плодове се залива с 500 мл гореща, запарват се за няколко минути. Чаят от изсушения плод е много ароматен и е приятна добавка към други билкови и плодови чайове.

Какво сладко се прави от горски ягоди?
Най-ароматното!

Сладко от диви ягоди
Сладко от диви ягодиНай-уханното сладко в бурканче

Това е едно от най-вкусните и ароматни сладка. Ако сте го опитвали, не бихте могли да забравите вкуса му. Брането на ягодките е доста трудоемко и заради размера им отнема дълго време, но крайният резултат определено си заслужава.
Рецептата за сладко от диви ягоди не се различава от тази за сладкото от градински ягоди. Но това сладко е далеч по- ароматно, а трудът по производството му го правя рядко съкровище.
Може да се използва при приготвянето на домашни сладкиши и чийзкейк, но дори и поднесено само с кисело мляко, е страхотен десерт.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории