Последни Рецепти
Последни Статии

Стресът ускорява стареенето

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Теломерите са естествена част от човешките гени, които подлежат на промяна чрез начина на живот. Всяка клетка на тялото съдържа набор от гени, нашата наследствена информация. Гените са организирани в 46 групи, наречени хромозоми. Теломерите обвиват върховете на хромозомите, скъсявайки се всеки път, когато клетката се дели, за да бъде създадена нова клетка – нормален процес от развитието, който се повтаря през целия ни живот.

telomere
Теломерите са индикатори за клетъчното стареене, тъй като се подкъсява дължината им в клетките, които са към края на живота си.

Ефектът на теломерите
Тайната на дългата младост е в седемчасовия сън, водораслите и кафето, твърди д-р Елизабет Блекбърн, която получи Нобелова награда за откриването на теломерите през 2009 г., определящи дали стареем добре.

stress-depression pix

Стресиращата работа ускорявала стареенето

Американски учени заключиха, че предизвикващото стрес напрежение на работното място и в учебния процес е свързано с ускорено подкъсяване на дължината на теломерите и с клетъчно стареене, съобщи сайтът MedicalXpress.

Изследването на специалисти от Мичиганския университет обхванало 250 студенти, които едновременно следвали и работели по специалността си. Била изследвана дължината на теломерите, които защитават ДНК от увреждания при клетъчното делене, до началото на обучението и след това.

Оказало се, че при напрегнат учебен процес стареенето на ДНК се ускорява около 6 пъти. При това отрицателният ефект зависи от продължителността на занятията. По думите на учените, подобна връзка може да се наблюдава у хора с други професии, както и в ситуации, при които човек няколко седмици или месеца е подложен на продължителен стрес.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории