Последни Рецепти
Последни Статии

Хляб и вино

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

„Хляб и вино – истината за една любов“
Демонстрация с дегустация на различни видове вино и хляб се проведе на БУЛПЕК 2016 г., организирана от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и Националната лозаро-винарска камара. Те разкриха тайните на правилното съчетаване на различните видове хляб с различни вина. Представиха за дегустация 4 вида вино (1 бяло, 2 червени, 1 десертно) с 4 вида хляб с различни закваски (3 вида традиционен хляб със закваска, 1 вид сладък хляб със сушени плодове).

wine-bread-degustation
Хлябът като ястие за всяко време на деня, дава възможност на любителите на виното да експериментират различни съчетания. Студената зима може да бъде сгрята с чабата с риган и маслини и чаша Каберне.
А сухото бяло вино като Шардоне се допълва чудесно с ароматен царевичен хляб. Селският хляб с трици комбинирайте с розе или младо плодово червено вино, а черният ръжен хляб с различни семена е най-подходящ за отлежали червени вина. Всички видове хляб със стафиди или плодове и ядки вървят с Ризлинг.

Ако сте присъствали на дегустация на вино, знаете, че когато се опитват различни вина между тях се хапва парче хляб, най-често парче сухар. Така се „изчиства“ вкуса. Традиционно хлябът се използва за прочистване на небцето при дегустация на различни вина. От друга страна съчетанието на вино и хляб е нещо библейско, началото е може би в древна Елада и минава през вековете. В Древна Гърция и в Рим виното се е пиело разредено с вода и е присъствало през целия ден на трапезата.
Какво прави комбинацията хляб и вино толкова добра? Вкусове и аромати от различни видове тесто за хляб могат да бъдат открити в някои видове вина. Любопитно е, че дрождите и естествената ферментация са съставка на виното и на много видове хляб.
”Нека тази приказка за неизчерпаемата любов между хляба и виното стигне до нашите, българските потребители, за да бъдат информирани и да имат възможност за избор. Тази приказка показва, че българските хлебопроизводители и винопроизводители имат какво да показват, защото знаят тайните на добрия хляб и доброто вино”, каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

wine-bread-degustation-1

„Хлябът дава на човешкия организъм не само въглехидрати, но и белтъци, минерали, всички витамини от групата на В, както и фибри. Когато се премахне от пшениченото зърно обвивката, с нея се премахват 40% от витамините от групата на В, витамин К, фибрите. В същото време калориите на белия и пълнозърнестия хляб са около 260 на 100 г. А виното е натурална алкохолна напитка, в която калориите не са „празни” и е добър антиоксидант”, обясни проф. д-р Донка Байкова.
Хлябът като ястие за всяко време на деня, което дава възможност на любителите на виното да експериментират различни съчетания. Студената зима може да бъде сгрята с чабата с риган и маслини и чаша Каберне.
A сухото бяло вино като Шардоне се допълва чудесно с ароматен царевичен хляб. Селският хляб с трици комбинирайте с розе или младо плодово червено вино, а черният ръжен хляб с различни семена е най-подходящ за отлежали червени вина. Всички видове хляб със стафиди или плодове и ядки вървят с Ризлинг.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории