Последни Рецепти
Последни Статии

История за вино розе

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Розето е на мода, особено през лятото.

wine rose
Чаша изстудено вино и добавете малко плодове – малини, горски ягоди, френско грозде

Какво всъщност представлява виното розе?
Розето е слабо таниново вино, произведено от червени сортове грозде, но по технологията за получаване на бели вина. Цветът на виното е розов, вариращ от бледите, едва забелязващи се нюанси на розово до интензивен, тъмен, близък до светлочервения цвят.

Букетът и вкусът на розето наподобяват белите вина, докато оцветяването и плътността ги приближават към червените.

wine rose pix

Как се произвежда розово вино?
Розово вино не се получава чрез смесване на бели и червени вина, с изключение на Шампанско розе.

При производството на розе ферментира само гроздовата мъст, а не цялата гроздова каша. След отделянето на зърната от чепките, мъстта се оставя да престои с ципите, в зависимост от сорта и степента на зрялост, между 2 и 6 часа. Следва пресоване – за отделяне на мъстта от ципите – и ферментация.
Колкото по-интензивно се пресова и колкото по-продължителна е ферментацията, толкова по-тъмен е цветът на виното, а чрез избистряне му се придава кристален блясък.

Обяснението – червеният пигмент на гроздето се извличат от ципата, а не от сока. При производството на червено вино люспите се оставят да ферментират заедно със сока и по време на този процес той се оцветява. Това се нарича смесена ферментация.

При процеса на производство на бяло вино се оставя да ферментира само сокът, това е процес, известен като мъст ферментация.

Отделянето на пигментация от сместа по време на производството на червено вино обикновено се появява след няколко седмици, а ако процесът бъде прекъснат през първите часове ще се появи съвсем леко оцветяване в розово под въздействието на гроздовите люспи.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории