Последни Рецепти
Последни Статии

Който пие вино се храни по-здравословно

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Трифон Зарезан – с наближаването на един от най-хубавите празници, символ на трудолюбието на българина и силата на природата, хубавото вино е отнова на нашата маса. Наздраве!

Който пие вино се храни по-здравословно, от този, който пие бира

wine chasha pix

Досегашни изследвания многократно са посочвали, че при консуматорите на вино смъртността е по-ниска от консуматорите на бира или спиртни напитки. Установява се също така, че любителите на вино имат по-здравословен режим на хранене от любителите на бира и спиртни напитки.

С цел проверка на такава възможна корелация, екип от датски учени решава да изследва връзката между покупката на алкохолни напитки и различни храни от супермаркетите.

Изследвани са 3,5 милиона покупки, избрани на случаен принцип от 100 магазина на две големи вериги супермаркети в продължение на период от 6 месеца. Клиентите биват категоризирани като купуващи “само вино”, “само бира”, “смесени” или “безалкохолни”. Записани са и детайли по покупката, като брой на артикулите и цени.

Учените установяват, че консуматорите на вино купуват повече маслини, плодове, птиче месо, нискомаслени сирена, зехтин, мляко, телешко и говеждо месо в сравнение със закупуващите бира клиенти.
Консуматорите на бира от своя страна купуват повече полуфабрикати, захар, колбаси, чипс, свинско месо, масло или маргарин, наденица, агнешко и безалкохолни напитки.

Резултатите от изследването показват, че хората, които купуват вино, купуват и повече здравословна храна (био, диетична и т.н.) от тези, които купуват бира. С това се потвърждават резултатите от вече правени в САЩ, Дания и Франция изследвания, които показват, че любителите на вино консумират повече плодове, зеленчуци и риба, отколкото консумиращите други алкохолни напитки.

“Полезното въздействие на виното върху здравето ни може да се дължи на специфични вещества в състава му или на специфични характеристики на хората, консумиращи дадена алкохолна напитка, т.е. от решаващо значение за установяването на евентуална връзка между консумацията на алкохол и смъртността е начинът на живот на дадения човек: навици на консумация, пушене, физическа активност, образование, доход”, казват датските учени.

bcn vino starec

Червеното вино забавя стареенето
Ресвератролът, който се съдържа в напитката, може да удължи живота и противодейства срещу болестите и остаряването

Чаша червено вино може не само да подобри вкуса на храната, то може да ви подари още малко време да се порадвате на живота.
Ново проучване показва, че в червеното вино се съдържа вещество, което удължава живота.
Учените са открили, че добавяйки ресвератрол – органичен компонент, открит в гроздето и в частност в червеното вино – към ежедневната храна, удължава живота и забавя проявите на болести, свързани с остаряването.
Ресвератролът е единствен от групата на антиоксидантите, наречени полифеноли, съдържащи се във виното, който има противовъзпалително действие, както и свойства като агент срещу рака, а по настоящем започва да се използва и във фармацията.
Резултатите от проучването, публикувани в сп. Current Biology, разкриват, че ресвератрол е първото известно вещество, което има въздействие върху удължаването на живота на съвсем различни групи организми и може да се превърне в основополагащ камък за създаването на лекарства, които да предпазват от развитие на болести, свързани с остаряването.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    Виночерпец // March 14th, 2007 at 9:50 am

    Сега ми стана ясно, защо големите пиячи на домашно вино из българските села – със зачервени носове и специфичен аромат, витаещ около тях – живеят до 100-120 години – от лайфстайла е. Французите преди 50 години и те са били така.