Последни Рецепти
Последни Статии

Сладко и шоколад през зимата!?

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Сладко и шоколад през зимата!?
или защо през зимата има толкова много празници?

само да не си намерим поредното оправдание защо дънките ни стягат

Защо през зимата ни се отваря апетит и ни е трудно да пазим диети? Защо ли дори най-умерените в храненето хора започват често-често да посягат към “забранените” сладки храни?

Известно е, че недостигът на дневна светлина, особено през такъв дълъг период от време, какъвто е зимата, оказва влияние на настроението и физическото самочувствие. За някои хора последствията от това са сериозни – късите и мрачни зимни дни причиняват сезонни емоционални нарушения, които влияят на здравето им.

Бонбоните, шоколадът и прочие лакомства компенсират недостига на слънчева светлина и ни правят щастливи.
Шоколадът например съдържа фенилетиламин – вещество, което в организма действа като опиат, прогонва тъгата и повдига настроението.
Освен това в шоколада има и анандиамид, който дразни в мозъка същите рецептори, както и хашишът, и действа по подобен на него начин.
Върху настроението влияе и захарта. Тя се грижи в нашия мозък да се образува повече серотонин – съединение нервомедиатор, което ни кара да се чувстваме доволни и радостни.
Излиза, че без сладко зимата ” нагарча”.
Причината е, че през този сезон липсва ярката слънчева светлина, която осигурява стабилно ниво на серотонина.
Неслучайно през зимните месеци има най-много празници – Коледа, Нова година, Стефановден, Йордановден, Ивановден, Бабинден, Антоновден, Атанасовден, Трифон Зарезан…
Обилното похапване тогава, включително и на всевъзможни сладости, предизвиква в мозъка химични реакции, повишаващи равнището на серотонина. Отделно е и опиянението от щедро леещия се през декември, януари и февруари алкохол. Впрочем, алкохолът блокира разпада на серотонина. Особено ефективно действа той след залез-слънце.
Това обяснява защо през зимата трудно се пазят диети.
В студения сезон организмът може дълго да се съпротивлява на отслабването и то обикновено настъпва след значително по-дълго време. Това е естествен инстинкт за оцеляване – на тялото му трябва своеобразна “изолация” от тлъстинки, за да запази топлината си. И тъй като организмът ни е един отлично действащ по законите на природата механизъм, той не се отказва толкова лесно и бързо от натрупаните килца. Така че не се разстройвайте, ако темповете на отслабване са бавни, просто влезте в крак с годишните времена. През пролетта ще имате повече шанс да възстановите фигурата си. А и диетите зиме могат да бъдат опасни. Намаляването на серотонина в мозъка се отразява зле на общото емоционално състояние, което пък води до понижаване на имунитета и до застрашаване на физическото здраве.
Кафето повишава съдържанието на серотонин.
Към полезните напитки зиме спада и кафето. То е своеобразно антидепресантно средство. Както захарта покачва съдържанието на серотонин в мозъка. Не е чудно, че и в бедните на дневна светлина скандинавски страни се консумира най-много кафе. А народите от Средиземноморието го обичат добре концентрирано. Това довело до изобретяването на еспресото. Силното кафе зиме набавя серотонина, който през лятото дарява изобилната слънчева светлина в средиземноморските страни.
Най-полезната чашка кафе е сутрешната, казват диетолозите. Тогава нивото на серотонина е най-ниско. Ето защо много хора не могат да започнат деня без чашка ароматно кафе. Освен това кафето защитава черния дроб от действието на алкохола.
Навън е още тъмно, трябва да спиш.
Недостигът на светлина зиме оказва и друг негативен ефект върху нас. На много хора им е по-трудно сутрин да се надигнат от леглото.
Техният биологичен часовник сякаш зове: Остани в постелята!
Човешкият организъм се придържа към законите на годишните времена така, както го правят всички живи твари на нашата планета. А знаем, че много от тях изпадат в летаргия. За съжаление това сезонно забавяне на активността не съвпада със съвременния ритъм на живот на човека, в който всяка секунда е разчетена, независимо от късия ден. Как да компенсирате нуждата да се спи повече?
Просто е. Няма да се чувствате толкова неотпочинали сутрин, ако се вслушате в “зова на природата” и вечер си лягате по-рано.Недоспиването намалява и нашия имунитет срещу болестите.
Съществуват още ред мерки, които човек може да предприеме, за да си помогне да “презимува” по-леко.
Основното, което препоръчват медиците, е съчетанието на слънчева светлина, пълноценно хранене и физически упражнения.
Когато слънцето се появява иззад облаците, излизайте на улицата, разхождайте се с бързи крачки и пълнете очи със светлината. След десетина минути ще почувствате ползата от допълнително получената енергия, благодарение на кислорода и лъчите на дневното светило.
Задължително обаче трябва да сте с шапка – ако главата ви измръзне, вашият организъм може да изгуби половината от своята топлина. А от това серотонинът в мозъка намалява.
Увеличете физическата си активност. Разбира се, трябва да съобразите натоварването с възможностите си, а също и със здравословното си състояние. Ако не сте спортен тип, достатъчни са 10-20 минути гимнастика сутрин и половин часова разходка с бърз ход по обед или в ранния следобед.
Когато вземате сутрин душ, разтривайте се енергично. Това ще подобри вашето кръвообращение ще ви настрои на активна вълна за целия ден. Добре действат и контрастните душове.
Дългите зимни вечер предразполагат към по-обилно хранене.
Преяждането си е просто навик, което може да бъде преодолян. Най-лесният начин да се избегне е, като се замени час от храната с плодове. Вместо парче торта изяжте един банан или една ябълка.
И накрая – прекарвайте повече време в компанията на близки и приятели. В природата единаците трудно оцеляват. Особено зиме.

По ” Енциклопедия на популярните заблуди за храненето” от диетологът Удо Палмер и биоложката Сюзан Вармут

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized