Най-добрият ресторант в света за 2016 г.
Добави към моето меню
“Остерия франческана” (Osteria Francescana) на майстор-готвача Масимо Ботура в Модена зае първото място в класацията на 50-те най-добри ресторанти в света за 2016 г., обявена на церемония в Ню Йорк.
Масимо Ботура
През 2015 г. Ботура остана втори в класацията, но сега детронира испанския “Ел Селер де Кан Рока” (El Celler de Can Roca) в Каталуня на тримата братя Рока от град Жирона. Испания обаче запазва силното си присъствие в десетката с общо три ресторанта и седем – в първите петдесет ресторанта в класацията, който тази година остана на второ място. Трети е нюйоркският “Илевън Медисън парк”.
Френският шеф Ален Пасар и ресторантът му “Арпеж” в Париж получиха наградата за цялостни постижения.
Французинът Пиер Ерме е обявен за най-добрият сладкар в света.
Французойката Доминик Крен, чийто ресторант “Ателие Крен” е в Сан Франциско, стана “най-добрата майстор-готвачка в света”. Миналата година тази титла спечели друга французойка – Елен Дароз.
Френският шеф Ален Пасар и ресторантът му “Арпеж” в Париж получиха наградата за цялостни постижения.
Класацията The Diners Club World’s 50 Best Restaurants Academy, спонсорирана от минералните води S.Pellegrino & Acqua Panna е смятана за оскарите на ресторантския бизнес. Тя се провежда от 2002 г., а победителят се определя чрез гласуване на международни експерти от този бранш.
Ресторантите от първата десетка:
10. Asador Etxebarri – Испания
9. Steirereck, Austria
8. Narisawa, Japan
7. Mugaritz, Spain
6. Mirazur, France
5. Noma, Denmark
4. Central, Peru
3. Eleven Madison Park, USA
2. El Celler de Can Roca, Spain
1. Osteria Francescana, Italy
В класацията попаднаха ресторанти от 23 държави на шест континента. Половината от тях са в Европа.