Чала
Добави към моето меню
Рецепта от еврейската кухня – Чала – яйчен плетен хляб, който се приготвя за Шабат и за празници. При приготвянето не се използва мляко – кашерна храна – може да се поднесе както с месо, така и с млечни продукти. Приготвя се от яйца, вода, брашно, сол, захар и мая. Може да се приготви и с по-малко яйца, както и с пълнозърнесто брашно. Отгоре се поръсва със сусам.
Рецепта и снимки Снежана Костова
Challah – по-пухкаво, нежно и вкусно солено печиво не съм правила или опитвала нещо като солен козунак като оформление
Продукти:
1 кг брашно
300 мл студена вода
3 яйца
3 жълтъка
40 г мед
15 г суха мая
20 г сол
60 г захар
85 мл олио
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
• В купата на електрически миксер се слага брашното, водата, целите яйца, жълтъците, меда, маята и солта. С бъркалките за тесто се бърка на ниска скорост за около 5 минути. Добавете захарта на три пъти.
• С миксер на ниска скорост, бавно, на тънка струйка се добавя олиото и се бърка до пълното му усвояване.
• Тестото се поставя в намаслена купа за 45 минути. Тестото се открива, натиска се надолу един път, покрива се и се оставя отново да престои 45 минути.
• Тестото се изважда на леко набрашнена повърхност. Разделя се на 9 равни части. Покрийте и ги оставете да престоят 15 минути. От всяка част се прави фитил и три по три се слитат. Тестото, с което не се работи е покрито, за да не съхне.
• Когато са готови и трите плитки се намазват с жълтък и се оставят да втасат 90 минути.
• Отново се намазва с жълтък, поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути или докато кората стане златисто кафява. Оставете да изстине напълно върху решетка.
На снимката двете плитки са печени в правоъгълни форми за кекс, а едната в обикновена правоъгълна тава.