Ябълкова пита с орехи и стафиди
Добави към моето меню
Рецепта позната, есенна, когато в градината има много ябълки правена не веднъж от нашите баби (поне от моята баба) Няма какво да се сбърка при тази рецепта, а най-много време отива за това да се счупят орехите и да се настържат ябълките, но може да си повикате помощници и тогава сладкиша е още по-вкусен
Ябълкова пита
Продукти:
600 г ябълки
3 яйца
1 ч.ч. орехи
½ ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
100 мл вода
2 и ½ ч.ч. брашно
10 г бакпулвер
1 ч.л. канела
50 г стафиди
1 ч.ч. захар (ако харесвате по-сладко 1 и 1/2 ч.ч.)
Начин на приготвяне:
• Почистете орехите и ги нарежете на ситно
• Настържете ябълките на едро ренде
• Разбийте яйцата със захарта. Добавете олио, кисело мляко разбито с водата, брашно и бакпулвер. Получава се много гъста кексова смес
• Добавете смесените ябълки, орехи, стафиди поръсени с канелата. Разбъркайте сместа
• Изсипете в тава намазана с олио и поръсена с брашно. Отгоре може да поръсите още малко орехи
• Пече се на средна фурна на 200 градуса около 40 мин, проверя се като клечка за зъби излиза суха
В тази рецепта захарта е малко, ако искате може да я увеличите