Последни Рецепти
Последни Статии

За здраво сърце

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Въпреки застрашителните размери, които сърдечносъдовите заболявания придобиват, те могат да бъдат предотвратени с няколко малки промени в ежедневието. По повод
Световен ден на сърцето – 29 септември
споделете какво правите вие и вашето семейство, за да подобрите здравето на сърцето си.

syrce zdrave 1

Ето и няколко съвета, които проверено помагат:
Здравословното хранене е от изключително значение за здравето на сърцето
Ограничете консумацията на полуфабрикати, които често са богати на захар и мазнини. Спрете консумацията на газирани напитки и пакетирани сокове и пийте вода или прясно изцедени сокове. Избирайте пресен плод вместо сладкиши и захарни изделия. Не прекалявайте с алкохола.

Поддържането на нормално ниво на кръвна захар
60% от хората с диабет умират от сърдечносъдови заболявания. Когато диабетът остане недиагностициран и нелекуван, това води до увеличаване на риска от инфаркт или инсулт. Проследяването на нивото на кръвна захар и взимането на мерки за поддържането й в норма, както и контролът на диабета, в случай че заболяването вече е отключено, понижава риска за сърцето.

Физическата активност
Консултирайте се със своя лекар кои упражнения са най-подходящи за вас. Използвайте индивидуална програма за физическа активност съобразена с вашето здраве и възраст.
Умерено интензивна 30-минутна тренировка 5 пъти седмично се отразява благотворно на сърцето. Ходенето, домашната работа, танците – всичко помага! Бъдете активни всеки ден – изкачвайте стълби, вървете или карайте колело, вместо да шофирате, тренирайте заедно с приятелите и семейството си и следете прогреса си.

Високото кръвно налягане е рисков фактор номер 1 за сърдечносъдовите заболявани
Високото кръвно налягане е наричано „тихият убиец“, защото обикновено няма ясно изразени симптоми и много хора не знаят, че го имат. Неговият контрол е от решаващо значение за съхраняване здравето на сърцето.

Откажете цигарите
2 години след като се преустанови вредният навик, рискът от коронарна болест на сърцето драстично намалява, а до 15 години рискът от сърдечносъдови заболявания се свежда до този, който застрашава непушачите. Пасивното тютюнопушене също е рисково за здравето и не бива да бъде подценявано. Ето защо отказът от тютюнопушене може да съхрани не само здравето на пушача, но и това на околните.

Холестеролът и индексът на телесна маса
трябва да бъдат следени и контролирани. Те се свързват със смъртта на 4 млн. души годишно. Затова контролът им е от съществено значение за поддържането на сърцето в добро здраве.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории