Последни Рецепти
Последни Статии

Задруга за чиста храна

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

38 производители от различни сфери на хранително-вкусовата промишленост се обединиха и създадоха „Задруга за чиста храна“. На учредителната си среща във Велико Търново те заявиха, че се обединяват да работят за връщане на българския вкус и предлагане на качествени харни.
Целта на обединението на българските производители на храни е промяна на хранителното статукво и връщане на културата да се произвеждат и консумират чисти и качествени храни.

zadruga za chista hrana

Според диетолога Филип Хайвазиан, амбицията на инициаторите е да разсеят трите мита за здравословните храни, а те са – дали наистина обявяваните за здравословни храни, са полезни за здравето, дали не са скъпи и дали са вкусни. Той има разработена система за привличането на деца към каузата за здравословно хранене, която включва практически упражнения по готвене в малки пекарни и наблюдения в цехове, където се произвежда храна от натурални продукти.

Предвид стереотипа, че здравословните храни са скъпи, производителят на лимец Георги Славейков обясни: Силата на нас е, че ние сме базови производители на храна и от тук ще свалим цените.

Гаранцията за качеството и вкуса ще бъде надпис върху опаковката на продукта, че неговият производител членува в Задругата на чистите храни, и че действително произвежда чисти храни, посочи Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България.

Производителят на сладкарски изделия Ани Кашева каза, че Задругата излиза с предложение към Министерството на образованието да въведе часове по здравословно хранене, начин на хранене, култура на хранене.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории