Задруга за чиста храна
Добави към моето меню
38 производители от различни сфери на хранително-вкусовата промишленост се обединиха и създадоха „Задруга за чиста храна“. На учредителната си среща във Велико Търново те заявиха, че се обединяват да работят за връщане на българския вкус и предлагане на качествени харни.
Целта на обединението на българските производители на храни е промяна на хранителното статукво и връщане на културата да се произвеждат и консумират чисти и качествени храни.
Според диетолога Филип Хайвазиан, амбицията на инициаторите е да разсеят трите мита за здравословните храни, а те са – дали наистина обявяваните за здравословни храни, са полезни за здравето, дали не са скъпи и дали са вкусни. Той има разработена система за привличането на деца към каузата за здравословно хранене, която включва практически упражнения по готвене в малки пекарни и наблюдения в цехове, където се произвежда храна от натурални продукти.
Предвид стереотипа, че здравословните храни са скъпи, производителят на лимец Георги Славейков обясни: Силата на нас е, че ние сме базови производители на храна и от тук ще свалим цените.
Гаранцията за качеството и вкуса ще бъде надпис върху опаковката на продукта, че неговият производител членува в Задругата на чистите храни, и че действително произвежда чисти храни, посочи Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България.
Производителят на сладкарски изделия Ани Кашева каза, че Задругата излиза с предложение към Министерството на образованието да въведе часове по здравословно хранене, начин на хранене, култура на хранене.