Последни Рецепти
Последни Статии

Какво (не) знаем за храните

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

На 23.11.2017г. се проведе Ден на хранително-вкусовата промишленост в България и Четиринадесетата Национална научно-практическа конференция с международно участие на тема:
„Какво (не) знаем за храните”

Една от темите бе – манията по здравословно хранене – орторексия. Това е огромният стремеж на хората към здравословното хранене, каза председателят на Съюза по хранителна промишленост д-р Светла Чамова. Според специалистите в бранша, българските продукти далеч не изостават по качество от международните стандарти. Българската шипка например съдържа в пъти повече витамин C от годжи бери.

shipka hrast

– По съдържание на витамин C шипковия плод няма аналог в растителния свят! Обичайно пресните зрели плодове съдържат до 600 мг (на 100 грама плод) витамин C
– Годжи бери съдържа витамин С – между 29 и 148 мг на 100 г

С въвеждането на Нов европейски регламент за етикитиране на продукти голяма част от търговците злоупотребяват с него, което кара от друга страна потребителите да се вманиачават в четенето на етикетите и в здравословното хранене.
(Споделете каква част от етикет на хранителен продукт успявате да прочетете в магазина, каква част от нея ви е ясна и каква полезна информация ви носи)

“Модерните супер храни – мания или необходимост”
бе лекцията, подготвена от Елена Цветанова от Лабораторията за изпитване на храни, фуражи и биологични материали – РВС София. Тя започнала да изследва български продукти и чужди продукти, за да установи кои са по-полезни. Оказва се, че внесените продукти не са по-добри от родните ни.

Силата на местните суперхрани
zelenchuci btg 13

По време на Националната конфренция, посветена на хранително – вкусовата промишленост у нас, бяха наградени български фирми, участвали в Националния конкурс на Съюза по хранителна промишленост за нови продукти и технологии през 2017 година. Наградите бяха връчени от заместник-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров. Той похвали и отчете ръстът на производството на храни у нас, както и и на износа им зад граница, като заяви, че за 1,2 млрд. евро повече храни и земеделски продукти са били изнесени през миналата година, отколкото са внесени

Съветът на специалистите е да се информираме от лицензирани източници като Агенцията по безопасност на храните или Министерството на земеделието и храните

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории