Последни Рецепти
Последни Статии

Св. пророк Захария и праведна Елисавета

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На 5 септември православната църква почита
Св. пророк Захария и праведна Елисавета
родители на Св. Йоан Кръстител

На този ден имен ден имат Захари и Елисавета, а също така и производните Зарко, Светлозар, Светлозара, Ели, Елза, Изабела, Хари.
Честит празник!

zaharia

Захарий бил син на свещеник Варахия, а Елисавета – сестра на Анна, майка на св. Дева Мария.
Св. Елисавета и съпругът ѝ, св. Захарий, живели по времето на цар Ирод (1 век пр. Хр.). Св. Захарий бил свещеник от Хеврон, нямали деца до дълбока старост. Но веднъж, когато св. Захарий бил на смяна и трябвало да влезе в Йерусалимския храм, за да покади, му се явил Архангел Гавриил и му известил, че жена му ще му роди син, който трябва да бъде наречен Йоан. Св. Захарий не повярвал и за това Гавриил му отнел гласа, до момента, в който се сбъдне предреченото.
Скоро след като се прибрал у дома си, св. Елисавета заченала.
Захарий бил убит в храма между жертвеника и олтара от войници, задето не казал къде е синът му – детето Йоан, за да го погубят по наредбата за избиване на Витлеемските младенци. Света Елисавета, пазена от Бога, заедно със сина си живеела в разтворилата се планина. По Божие повеление за тях там се устроила пещера, избликнал извор с вода, а над пещерата израсла финикова палма, отрупана с обилен плод. Когато майката и синът искали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а след това отново се изправяло.
Четиридесет дни след убийството на Захария, Света Елисавета, майката на Предтечата, се преставила в тази пещера, а Свети Йоан бил хранен от ангел до достигането на пълнолетие и пазен в пустинята до деня на явяването си пред израилтяните.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории