Последни Рецепти
Последни Статии

Заместителите на цигарите са вредни

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Правителствата въведоха множество рестрикции по препоръка на Световната здравна организация. Сред тях са забраната за пушене на закрито, натуралистичните снимки върху цигарените кутии, ограничаването на рекламите на цигари, обособяването на места за продажба и увеличаването на акцизите.

no-smoking-pix

На мерките за ограничаване на вредите от тютюнопушенето цигарената индустрия реагира гъвкаво и популяризира продукти, за които твърди, че крият по-малък риск.
Водещ световен производител на тютюневи изделия пусна на пазара именно такива цигари, които се поставят в специално устройство, загряващо тютюна, без да го изгаря. При процеса не се отделя пепел, както е при традиционните цигари. Устройството се търгува на цени от 90 до 200 лева, а цената на цигарите за него – 5.50 и според търговци има търсене на устройството, което се купува еднократно. Със сигурност и вие сте виждали това устройство – може да са ви предлагали да опитате в Мола или ваши познати вече са си закупили.
Но, това е един съвременен заместител на цигарите. Зависимостта си остава. Разходите ви за цигари и да се е увеличил. И да вярвате, че това е здравословен заместител и да пушите в стаята, в колата, на работа, пред детето си…

На 26 юни 2019 г , новина е, че Забрана за електронни цигари бе въведена в Сан Франциско. Това е първият голям град в Съединените щати, който налага ограничение на добилите масова популярност заместители на традиционните цигари.

Тютюневата промишленост твърди, че новите продукти вредят по-малко на тялото ни, но не и че са безвредни.
Научни изследвания са доказали, че никотинът в тютюневите изделия оказва влияние на човешкото тяло, така че всички продукти, които съдържат никотин трябва да бъдат регулирани. Димът от нагряващите цигари съдържа същите химикали, които се съдържат и в дима на обикновените цигари.

Опасен момент: Новите продукти се представят по начин, привлекателен и за младите хора, включително и за тези, които не пушат.

Ако съдържат тютюн и никотин, и новите продукти трябва да бъдат регулирани по същия начин, като досегашните тютюневи изделия – със същия данък, същите рекламни ограничения, същите предупреждения върху опаковките.

Личния момент: Човек може да пропуши лесно. И неусетно да стане зависим. Днес цигарите не са модерни. Не е модерно да се пуши и толкова. Приемете го.
Носи последствия за здравето. Отразява се на външния вид, много видимо на кожата, зъбите, на тена, миризмата, дъха… и се плаща скъпо за това. Самата аз имам периоди в които не пуша. Тази зима след тежка катастрофа в Пирогов изпуших една цигара и не се размина само с една. Така че проверено, цигарите не помагат и за решаване на проблеми. Нито доставят удоволствие. (както мислят някои пушачи)
Факт е, че у нас се пуши много. Можеш да усетиш цигарен дим почти навсякъде. Грозна картинка са продавачи застанали пред вратата на магазин, които пушат там…
И още за заместителите на цигари: може да бъдат различни. В Стокхолм предлагат бонбони с никотин. Продават ги както и цигарите – над определена възраст, заедно са с цигарите, скъпи са… оказа се, че се привиква и се става зависим от тях.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории