Последни Рецепти
Последни Статии

Любопитни факти за дуализма на Трифон Зарезан и Св.Валентин

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На любовта и храната се отдавайте безразсъдно
един от съветите за третото хилядолетие
Любопитни факти за дуализма на Трифон Зарезан и Св.Валентин

торта
Дуализмът на 14 февруари – Трифон Зарезан и Св Валентин, реализиран от Radostina Mikova

Какви и колко подаръци се изпрашат на Св, Валентин
В Америка:
Около 1 милиард картички се изпращат всяка година за празника на Св.Валентин.
Американците подаряват “валентинки” на любовниците, съпругите, майките, децата и дори на учителките си.
75% от американците си разменят картички на Св. Валентин.
15% от американките си пращат сами картички и цветя за празника.
3% от хората с домашни любимци им подаряват картички и подаръци за Св.Валентин.
На Св. Валентин се продават 36 милиона кутии със шоколадови бонбони.

Във Великобритания:
На Св. Валентин англичаните харчат по 30 милиона паунда за цветя. От тях 9 милиона са червените рози.
90% от цветята са купени от мъже.

В България? Данни няма …

Розите, шоколадовите сърца и валентинките остават най-предпочитаният подарък за Деня на влюбените. Неслучайно в Италия, откъдето води началото си традицията, наричат 14 февруари “сладък” ден. Всичко във формата на сърце се харчи най-много покрай Св. Валентин. В САЩ първоначално подарявали на любимите сърца от марципан, които били доста скъпи, тъй като по онова време захарта била рядкост. След 1800 година вече използват захарното цвекло, карамела. През 50-те години сладкишите трайно се “пристрастили” към формата на сърце, символ на любовта и привързаността. Другият неизменен символ на празника е червената роза, цветето на богинята на любовта Афродита. Сред другите изображения, с които може да стоплите сърцето на любимия, са Купидон или двойка гълъби, които символизират единението и искреното приятелство. Годежният пръстен като символ пък е останал от времената, когато на този ден се уреждали повечето годежи.

Онлайн подаръците за Св. Валентин
Традиционните картички валентинки все по-често се заменят от електронни послания – според младите те стигат по-бързо и са по-разнообразни. Подаряването на цветя също става “електронно” – на мода са онлайн поръчките. На 14 февруари седем от десет букета се поръчват от мъже, като последните три години онлайн поръчките са нараснали три пъти. Основна тенденция в САЩ е празникът да става все повече насочен към семейството. Според допитване на сайта American Greetings 70% от мъжете и 60% от жените твърдят, че ще отбележат Св. Валентин с честитка. Половината от дамите заявяват, че освен на своята половинка ще изпратят картички на децата, роднини и семейни приятели.

Според допитване на Yahoo! Shopping и мъжете, и жените смятат за най-подходящ подарък цветята и картичките, а по-сериозните идеи като бельо, бижута и уикенд за двама трябва да бъдат приоритет само за тези, които се познават отдавна. В крак с тенденцията производителите на сладкиши предлагат и нови продукти – за този празник например са хит шоколадовите бонбониери за деца и тийнове, в които има и писмени послания от родителите. Денят на влюбените като цяло е най-благодатният момент за производителите на сладкиши. От US асоциацията на сладкарите прогнозират, че тази година ще бъдат продадени повече от 36 млн. кутии шоколадови бонбони с форма на сърце.
Средно за подаръци мъжете ще дадат $145 срещу $81 за дамите. Общо очакваната сума, която ще похарчат американците за празника, е $13,70 млрд, а светът – $50 млрд.

Празнуват и на други дати
Ако по независещи от вас причини сте пропуснали този велик ден и половинката ви продължава да се цупи, успокойте я – нищо не ви пречи да празнувате на друга дата.
В Япония например на 14 февруари само мъжете получават подаръци – лосиони, бележници, пособия за бръснене. Чак месец по-късно, на 15 март, е “Белият ден”, на който дамите получават подаръци и бял шоколад.
В Испания за Ден на влюбените се смята и 23 април, когато влюбените също си разменят подаръци, и 1 май, като негови символи са майското дърво и избирането на “кралица” на красотата.
В Бразилия празнуват любовта на 12 юни и на него влюбени и съпрузи засвидетелстват чувствата си с цветя.
В Израел за Ден на любовта се смята 20 август и това е предпочитаният ден за сключване на брак.

Китайците празнуват любовта на 7-ия ден от 7-ия месец на годината и техният празник се нарича “Нощта на седемте”.

Само у нас Трифон Зарезан – деня на виното и Св Валентин – деня на любовта съвпадат

Едва ли има друга страна по света, където празникът на виното и любовта така щастливо да съвпадат. Ако се доверим на Теопомп от Двадесет и втора книга за халкидците, “Траките се отдават на пирове, леност и голяма полова невъздържаност”. Като че ли има някаква поличба в думите на античния автор. В последните години Денят на влюбените и празникът на виното Св. Трифон Зарезан се празнуват в един и същи ден – 14 февруари.
В Оксфордската енциклопедия на виното, позовавайки се на Омировия епос, за родина на виноправенето е посочена Тракия, която според цялата античност е родина и на бог Дионис. Винарската традиция съществува над 3000 години по нашите земи. Една от малкото думи, стигнали до нас от тракийския език, е думата за вино zeila и това се дължи най-вероятно на честата й употреба. В монетите на тракийските царе Сараток, Аматок, Кетрипорис и Терес II са изобразени лоза, грозд и кантарос (антична чаша с две дръжки за вино). Музеите ни са пълни със златни и сребърни съкровища от ритуални съдове за съхранение, разливане и пиене на скъпоценната напитка. Само фиалите (широки съдове-чаши) от злато и сребро са над 180 – повече от половината, открити в целия древен свят досега. Изображенията от тези съдове представят картини на вакханални сцени, характерни за честванията на култовете, свързани с бог Дионис, и са прекрасна илюстрация на запазените антични текстове, в които се описва “поход на бог Дионис”, който напуска пасищата на Фригия и Лидия, стига до Бакрия и обикаля цяла Азия, като посвещава чрез танци и веселие
народите в своите тайнства, творейки чудеса сред природата, едно от които е превръщането на гроздовия сок в божествена напитка. През цялото време Дионис е придружен от свита сатири и менади, въвлечени във вихъра на оргии, опиянени от любов и вино, с цел постигане на божествено тайнство.

В наши дни празнуването на Трифон Зарезан е своеобразно повторение на тези шествия на бог Дионис и неговата свита.
На този ден рано сутринта жените приготвят пълнена кокошка, омесват питка и изпращат мъжете си на лозята с бъклица вино и шарена вълнена торба, в която е сложена храната.
Там всеки на собственото си лозе избира три главини, от които отрязва по три лозови пръчки и полива с вино порязаните места, като по този начин прогонва болестите от лозята и осигурява плодородие за предстоящата година. От отрязаните пръчки се прави венец, с който се окичва главата на предварително избран цар (Трифон), после се яде и пие на обща трапеза на лозето. След това царят, качен на колесар, повежда групата обратно по домовете, като по пътя пеят и танцуват.
Част от мъжете се маскират като козли (сатири). В знак на благодарност за оказаната му чест царят устройва празненство в своя дом, на което всички са поканени. Сервира се най-хубавото вино, което имат, за да е добра и новата реколта. На масата освен другите ястия задължително има изобилие от захаросани печени бадеми, лешници и орехи, за да е захарносладко и гроздето през годината. Не е много ясно как се е породила легендата, разказвана от бабите по селата за “Трифон, който, отивайки на лозето, срещнал в деня на Сретение Господне Девата с невръстния Младенец пред храма. Когато се разминавали, я попитал: “Къде си тръгнала с това копиле на ръце и къде е баща му?” Дева Мария му отговорила да си гледа пътя и да внимава да не се пореже на лозето. Естествено, че се порязал (отрязал си носа), откъдето дошло и името му Зарезан, та се наложило жена му да му го лепи” – глупости, родени сигурно в нечия пияна глава и като всяка глупост бързо разпространени. Ако прочетете в “Жития на светиите” описанието за живота на Св. Трифон, ще си изясните, че става дума за различни личности. Аз не откривам никакви сходства в мъченическото житие на светеца, живял 248 г. сл. Р. Хр. във Фригия, загинал заради Христовата вяра, с патрона на българските винени празници Трифон Зарезан.

Объркването е пълно и затова не е чудно, че зарязването на лозето се отбелязва на 1 февруари (в православния календар – деня на Св. Трифон), като дори от астрономична гледна точка това е много ранно време за такава дейност. От друга страна, ритуалите, които съпровождат празника на Трифон Зарезан, идеално съвпадат като действия с култовите обреди на бога на виното и веселието Дионис и неговата свита. 14 февруари е уникална възможност да празнуваме опиянението и от любовта, и от виното едновременно, както това са правили в античността по нашите земи и траките. Затова изберете бутилка добро вино или шампанско и я изпийте в компанията на любимите си и на бог Дионис.
Рецептите, които подбрах за Деня на влюбените, включват съставки, които с веществата и ароматите си
действат като афродизиаци – вино, портокалови и розови ухания, канела, ягоди, кафе, черен шоколад.
Подходящи са и всички ядки и сушени плодове с богатото си съдържание на минерали.
Лукът, както и стридите и повечето морски дарове са изключително богати на цинк – най-активния минерал, когато става дума за потентност.
Високобелтъчните храни като яйца, сметана и червени меса също влизат в списъка.

Интересно е, че лещата е продукт с най-високо съдържание на естествен растителен естроген.
Противоположният пол може да наблегне на сока от целина и т.н. – все неща, които не биха имали ефект, ако я няма най-важната съставка – молекулата любов.

По виното ще го познаете
Червеното вино е напитката на романтиците
Руйното вино е най-добрата напитка за влюбените. Това сочат резултати на анкета, направена в Европа.
51% от запитаните са отговорили, че за най-романтичните моменти от живота си предпочитат качествените червени вина.
24 на сто си падат по шампанското.
Останалите проценти са за бяло вино, различни видове ликьори и твърд алкохол.
19% от жените и 9% от мъжете намират за романтично любимият им човек да сготви нещо специално за тях преди интимната вечеря.
13% са готови да правят секс още на първата среща.
74 на сто предпочитат да изчакат поне седмица

24.04.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории