Последни Рецепти
Последни Статии

какво вино с какво да поднесем

Добавено в Дом & Семесйтво, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

А като говорим за тостове да кажем какво вино с какво да поднесем на Коледната трапеза

Класика е червената мръвка да се полива с червено вино, бялото месо – с бяло.
Но както всяко правило и това си има изключението. И не е само едно. Например отдавна е разчупена комбинацията “пилешка пържола с шардоне”. Защото в крайна сметка важен е не само видът на месото, но и неговата гарнитура или сосове.
Както и предястието и мезето, които правят компания на основното меню. Така например, ако за Коледа изберете да приготвяте печена пуйка с обилна зеленчукова гарнитура, спокойно може да пропуснете обичайното бяло вино и да заложите на червено. Едно качествено каберне совиньон ще ви свърши идеална работа, съветват сомелиерите, чиято работа е именно да подбират вината за конкретни менюта в елитните ресторанти.
Този еликсир е подходящ и ако птицата е пълнена със задушени гъби, кашкавал, броколи.

Иначе по правило кабернето се препоръчва по-скоро за свински пържоли на скара. Независимо дали са със зеленчуков микс за гарнитура или с гъбен сос. Тъй като то допълва своите ароматни качества перфектно и с трайни колбаси, спокойно можете да продължите да го пиете с такива мезета и да не сменяте алкохола през цялата вечер, което най-малкото е здравословно.

Комбинацията от каберне и мерло се предпочита в много райони на страната ни, където се сервира за празника чисто българското национално ястие капама.
Каберне и мерло вървят и на стековете за основно ястие, поднесени с печени в масло гъби и залети със сметанов сос с много подправки.
Мерлото е идеално за пържола и стек. Сухите суджукови мезета след това ще превърнат коледния обяд в една кулинарна фантазия. То е подходящо и за печени червени меса със специални сосове. Мерлото се връзва и ако преди пуйката смятате да поднесете за предястие различни видове сирена. Неговият плътен плодов аромат на череша и слива се съчетава много добре както с българското саламурено, така и с френските отлежали млечни деликатеси.

Онези, за които е закон френските сирена да се консумират с бяло вино и по-специално от сорта мускат, да не бързат с възмущенията. И това е вариант за споменатото меню. Още повече, ако за следястие са избрани бели мезета, а за десерт е предвидена торта.

Мускатът подхожда и на плодове така че е чудесен избор за коледната птица, особено ако сте заложили на средиземноморски рецепти за плънка от стафиди, ябълки или ананаси. При такава комбинация можете да заложите и на мискет. Той върви и ако за предястие сте се спрели на пастетни хапки, а за завършек на празничното меню – плодове и бишкотени или бисквитени десерти.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории