Последни Рецепти
Последни Статии

Защо да се храним сезонно

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ако искаме да се храним балансирано и разнообразно има няколко проверени съвета. Един от тях е да се храним сезонно. Едни от първите публикации, по идея на BBC Good Food бе да направим списък по месеци на плодове и зеленчуци, които са сезонни у нас.
Ако погледнем как са се хранили нашите преди там сезонността е изразена добре. Народът ни казва, че пролетта е дошла, когато сме се хванали за зелено. И наистина тогава в менюто ни присъства коприва, лапад, лопуш, спанак, репички, много зелен лук и чесън, зелени салати, яйца… През май се появяват първите ягоди и череши, бакла и зелен боб, а през лятото се ядат много плодове и се пият студени супи, а храната е почти само постна. През зимата има много месо, пити и различни рецепти с варива.

Всеки сезон има своите плодове и зеленчуци. В своя сезон са в най-големи количества и цената има е най-ниска. Те зреят под слънчевите лъчи и запазват съдържащите се в тях витамини, а не подлежат на допълнително третиране с цел дълго транспортиране. Сезонните продукти е добре да се консумират активно именно в определения сезон.

plodove leto
Плодовете на лятото

Всеки сезон предлага вкусни и полезни блага и това е начин да експериментирате в кухнята като включвате в менюто си повече сезонни плодове. С консумиране на характерните за сезона плодове ще обогатите не само вкуса си, но ще подкрепите и здравето си

Защо да консумираме сезонни плодове

Вкусът е по-добър. Те са по-свежи, по-сладки и можем да ги консумираме пресни и напълно узрели. Тъй като са брани в точното време, те са наситени с много повече вкус и витамини. При продажбата на несезонни култури има транспорт и съхранение, което се отразява Когато се съхраняват за по-дъго време, някои антиоксиданти като витамин С, фолат и каротини бързо намаляват.
Цената е по-ниска. Когато земеделските производители прибират голямо количество продукти, поради това, че културата е в сезон, цената на продукцията намалява. Когато продуктите са локално произведен и са в сезона си на зреене – разходите за транспорт и съхранение намаляват. Има период в който черешите са на много висока цена, а след това спада, а ягоди – дори и да има през цялата година в магазина, те ухаят в края на май и началото на юни, а мандарини има преди Коледа в магазина.
По-свежи са. Когато ги консумираме по време на тяхното зреене са по-свежи и с по-високи хранителни стойности. По-малко замърсени. Когато плодовете се доставят в чужбина, не може да сме сигурни как са отглеждани, как са съхранявани и транспортиране – едно е ясно, че има процедури и обработки за да запазят свежия си вид. Причина поради, която не трябва да консумираме корите на цитрусовите плодове купени през зимата.

zelenchuci btg 10
Сезонни плодове, зеленчуци, подправки и билки може да отглеждаме и с помощта на градското земеделие или в градинка в междублоково пространство или крайсградска къша

След като натрупах наблюдения в Барселона се оказа, че има разлика между това, което е у нас и това, което е в Испания (например в хода на природата там нещата се случват един месец напред – розите започват да цъфтят през април, а у нас през май) Оказа се, че има разлика и в плодовете, както и в някои зеленчуци – това е другата насока – да включваме в храненето си локални, местни продукти.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории