Овесени питки за закуска
Добави към моето меню
У дома овесените бисквити са на особена почит – приготвят се с домашен мед, орехи, сушени плодове, понакога с добавка на още плодове – ябълка, моркови, тиква – получават се много варианти. Солен вариант – рядко. А може да се получи добре. Смесите за безглутенов хляб са (неоправдано) скъпи в магазина, защо да не опитаме с овес. Факт е, че овеса не се разглежда като безглутенова храна, но ако не страдате от алергия към глутен или закупите овесени ядки на които има гаранция, че са такива – тогава това е вариант (по-евтин) и може да ви хареса.
Продукти:
200 г овесени ядки, фини или смлени до брашно
1 щипка сол
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода за хляб
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
100 г сирене
2 с.л. олио
По желание: сусам, ленено семе
Начин на приготвяне:
• Содата се слага в киселото мляко да шупне
• В купа се слагат продуктите и се объркват до лепкаво тесто
• Тава за печене се застила с хартия и сместа се оформя на топки, които се слагат на растояние една от друга
• Пекат се на средна фурна на 200 градуса, около 20 мин
Към сместа може да се добавят и зеленчуци – морков, маслини, тиквичка, сушени домати, чушка