Защо е полезна тиквата?
Добави към моето меню
Тиквата е богата на фибри, благодарение на които създава по-продължително чувство за ситост.
“Фибрите са важни за добро здраве на храносмилателната система и редовни черва. Добрата новина е, че 100 г тиква съдържат 0,5 г фибри, за сметка на незначително количество калории.
Хората, които искат да отслабнат, могат да хапват тиква на воля, вместо да залъгват глада между храненията с нездравословни продукти”
Тиквата е изключително полезна, пише в. “Дейли стар” предаде БТА, позовавайки се на британски здравен експерт – д-р Сет Ранкин, основател на Доктърс клиник в Лондон.
Не подценявайте тиквата! Вижте защо е полезна:
Тиквата е с високо съдържание на калий – по-високо, отколкото в бананите, което я прави отлична за консумация след тренировки за възстановяване на електролитите.
Тиквата е полезна за зрението и имунната система. Съдържащият се в него бета каротин, отговорен за характерния оранжев цвят, се преобразува от тялото във витамин А. Сто грама тиква осигуряват 170 процента от необходимия за доброто здраве на очите витамин, особено в дългите зимни вечери, плюс полезните за зрението антиоксиданти лутеин и зеаксантин.
Голямото количество витамин А в тиквата, както и съдържанието на витамин С, укрепват имунната система в сезона на вирусите и грипа.
Тиквите са богати и на аминокиселината триптофан, която е важна за производството на хормона на доброто настроение серотонин. Серотонинът играе роля и в регулирането на съня, така че хапването на тиква на вечеря може да подсигури и качествена отмора през нощта.
Съдържащите се в тиквата фитостероли допринасят за понижаването на опасния за сърцето “лош” холестерол.
Рецепти с тиква
И ако това не е достатъчно, тиквата помага да изглеждаме по-млади. Това й качество се дължи на бета каротина. Освен полезен за очите, антиоксидантът предпазва кожата от състаряващите я слънчеви ултравиолетови лъчи.