Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословен живот в реални условия

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Здравословен живот в реални условия
Има начини да го практикувате, когато спрете да търсите причини, за да не го правите.

Прави гимнастика, храни се правилно, спи достатъчно! Чували сте това много пъти и от много хора – вашият лекар, родителите ви, може би дори от вашите деца. Но просто нямате време да живеете по книга. Дори нямате време да следите последните тенденции за здравословен живот, а камо ли да ги следвате. Това са основните правила на здравословния начин на живот, които да се впишат лесно в натоварения ви график.

color salad pix

Правило 1: обръщайте внимание на храненето!
– Яжте плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни.
– Избирайте крехки меса без тлъстини и качествени млечни продукти.
– Ограничете мазнините (изключете трансмазнните и включете добри мазнини), солта и захарта.

При избора на храните следвате следните съвети:
Колкото е по-интензивен цвета на зеленчуците или плодовете, толкова по-добре. Интензивно оцветени зеленчуци например са доматите, спанака, тиквата. От плодовете боровинките, черешите, нар, кайсиите. Може да ги купувате изсушени или замразени, когато не им е сезона. По отношение на месните храни – най-здравословни са богатите на омега-3 мазнини, като рибата и дивеча. Винаги избирайте по-крехко месо без тлъстини. Що се отнася до протеините – нека те да са с растителен произход. Бобовите растения са добър избор. Необходимите мазнини може да си набавяте от ядките, семената, както и от зехтина.

apple orehi grozde

Правило 2: поддържайте добра устна хигиена!
– Мийте зъбите си два пъти дневно с паста за зъби, съдържаща флуорид.
– Задължително почиствайте зъбите с конец всеки ден.
– Посещавайте редовно своя стоматолог (поне веднъж в годината).

Правило 3: полагайте грижи за кожата си!
– Всекидневно измивайте кожата си (не само на лицето) с мек почистващ продукт.
– Полагайте слънцезащитен крем през цялата година. (От личен опит през зимата в планината важен момент е добрата слънцезащта)
– Използвайте ретинол (витамин А), ако е уместно.

happy women pix

Правило 4: грижете се за психическото си здраве и ума!
– Поддържайте умствените си способности с четене или като учите нови неща.
– Опитвайте се да контролирате стреса.
Поддържайте добри взаимоотношения с членовете на семейството, приятелите и хората, с които общувате.
“Умът е орган, който, ако не се използва, се губи”, твърдят специалистите. Обратно на старите възгледи, днес се смята, че предизвикателствата към ума са полезни за съхранението му. Умствените упражнения могат да включват ежедневно четене, заучаване на нов език, създаване на творчески хобита като рисуване или свирене на музикален инструмент.
Съществен компонент за добро психично здраве е усвояването на практики, които да ви помагат да контролирате стреса. Това могат да бъдат методи на медитация или дишане. Използвайте периодите, в които не сте подложени на стрес, за да усвоите такива методи и така ще инвестирате в здравето си, за да преодолявате без травми трудни моменти.

Правило 5: правете физически упражнения!
– Опитвайте се да упражнявате някаква форма на физическа активност поне по 30 минути през повечето дни.
Спете между 7 и 9 часа.
– Пийте достатъчно вода.
– Много важно е и редовното ходене до тоалетна. При живот с малко движение се стига често до запек – тук помага активно движение (дори разходка в парка) и промяна в храненето.

Повечето хора казват, че не им остава време за физически упражнения. Специалистите препоръчват да преразгледате както графика си, така и да си дадете сметка каква физическа активност ви допада. Не е необходимо да правите амбициозни програми, които никога няма да изпълните – просто, ако обичате да се разхождате, се фокусирайте върху възможността да го правите всеки път, когато се появи такава възможност. Може също така да започнете, като изберете стълбите, вместо асансьора или бърза разходка през обедната почивка. Хората, които казват, че нямат време, просто се оправдават или имат проблем с разпределението на времето си (time management)

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории