Последни Рецепти
Последни Статии

За хубавата усмивка и здравите зъби

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

За хубавата усмивка и здравите зъби
Болни зъби вдигат кръвното и ужасно боли глава
Освен четка ползвайте конци за премахване на плаката

Хубавата усмивка е първото, което прави впечатление у непознатия. Най-важното за нея пък са добре поддържаните зъби. Един от най-добрите и известни стоматолози в Италия проф. Енрико Герлоне разкрива тайните на здравите и красиви зъби. “Благодарение на зъбите, казва проф. Герлоне, ние дъвчем и се храним, а някои като граф Дракула и хапят. Но като цяло знаем малко за тях и поради това полагаме твърде малко грижи и не умеем да ги пазим. А да познаваме тялото си и нашата уста, това е тайната за по-добър и по-дълъг живот”, твърди проф. Герлоне. Ето и какво още трябва да знаем за зъбите си според прочутия зъболекар.

chetka zybi

Нови технологии
Доскоро хората харчеха за зъбни протези и ченета повече, отколкото е оборотът на “Дженерал мотърс”. От 10 години вече това не е така благодарение на нови оперативни технологии, които позволяват поставяне на стабилни протези, които подобряват живота на пациентите. Разви се зъбната имплантация, която осигурява стабилност. Също така короните без метал плюс минимално агресивно лечение. И всичко това е на базата на порцелана, който гарантира голям бонус с биологично и естетично действие. Този материал почти няма алергично действие, така че осигурява биологичната поносимост, нещо, което при метала съвсем не е така. Освен това лазерните лъчи заместват напълно скалпела и трепана, а озонотерапията, която прилагаме, влияе на кариеса и подпомага реминерализацията на зъба.

Връзки
Някои видове световъртеж, болки в шията и гърба се дължат на зъбни дефекти. Проблемите със зъбите могат да предизвикат смущения в някои зони, които са доста отдалечени от устата. Те могат да докарат болезнен ишиас, главоболие, болки в раменете, гърба и др.
Самият зъб се състои от емайл, който биологически е най-твърдата структура в организма, и от дентин. В сърцевината му пък се съдържа пулпа, която го храни и осигурява неговата чувствителност. Анатомически зъбът има корона и корен. Короната е видимата част на зъба над венеца. Тя е покрита с емайл. Долната пък е коренът, който се помества в алвеолата на челюстта и се простира от шийката на зъба до долния му край. Коренът “закотвя” зъба в неговото ложе (алвеолата) и гарантира стабилността му.

Функции
Резците режат и дълбаят храната. Кучешките разкъсват по-устойчивите храни. Кътниците стриват храната и я смесват със слюнка, преди да бъде погълната. Освен това зъбите са стратегически важни при осъществяване на физиологически процеси като преглъщането и говора. Първите зъби се появяват между шестия месец и първата година от раждането на детето и се наричат млечни. Започват да падат между 5-ата и 7-мата година и трябва да са се сменили до 12-ата. Почти в половината от населението мъдреците не се появяват въобще. А когато това става, обикновено е след 18 години.

Болести
Кариесът и пародонтозата са най-разпространените зъбни болести. Кариесът е повреждането на твърдата зъбна тъкан, което се дължи на бактерии от слюнката. Те са способни да разлагат захарите в храната, а това атакува емайла и дентина. Пародонтозата пък е съвкупност от патологични процеси, които също се дължат на бактерии. Те засягат пародонталната връзка на нивото на венеца (гингивата), както и костта на алвеолите. Тези два проблема могат да се избегнат с подходяща и целенасочена хигиена на устата. Ако процесът е напреднал, е необходимо консервативно лечение, а в краен случай и изваждане на зъба. Когато се загуби един или повече зъби, се прибягва до хирургическа намеса с имплантация на зъб, постоянна или подвижна протеза и др.

Врагове
Стресът, лошата хигиена на устата, прекомерното ползване на рафинирани захари, но също така пушенето и прекаляването с алкохола са най-големите врагове на зъбите.
Това, което може да пребори враговете на зъбите, е внимателното им почистване. Образуването на бактериалната плака и нейната организация изисква около 8 часа. Затова е необходимо зъбите да се мият старателно поне три пъти дневно. Самото миене да трае няколко минути, като обхваща цялата устна кухина плюс езика и бузите, защото и те са колонизирани от бактериите. Винаги трябва да се използва и конец за зъби, за да се премахне и плаката между зъбите, където четката не достига.

Блиц – въпроси -отговори
– Развалените зъби винаги ли болят?
– При острите процеси като пулпита болката е постоянен симптом. При гранулома и някои пародонтози болката не е явна и задължителна. Има и травматични язви на лигавицата, които се дължат на лошо положение на зъбите или на счупен зъб. Те са дълготрайни и могат да еволюират неблагоприятно. Освен тях има увреждания, които не са язвени, но засягат лигавицата на устата и езика. Те имат белезникав цвят (левкоплакии) или розов (еритроплакии). Те са склонни към израждане към злокачествени образувания.

– Кои фактори подпомагат тези процеси?
– Пушенето и твърдият алкохол.

– Зародишите от зъбните инфекции лесно ли се колонизират в организма?
– Да. Патологичните бактерии се асоциират към най-общи заболявания на устната кухина и могат да се разпространят в горните дихателни пътища, храносмилателния апарат и кръвта. Те създават септични огнища, най-често в сърцето и бъбреците. Или “сътрудничат” на други системни заболявания.

– Какви са последствията?
– Доказано е съществуването на връзка между пародонтозите и сърдечно-съдовите заболявания, хипертонията, белодробните болести и неконтролирания диабет.

– Колко души годишно заболяват от рак на устата?
– Около 6000 в Италия. Около 3000 умират.

По сп. “Panorama”

Красотата се нуждае и от здрави зъби

За зъбите всичко сякаш вече е отдавна известно. Но въпреки това постоянно възникват нови версии на старите постулати. В резултат на това се появяват съмнения: по колко пъти на ден да си мием зъбите, струва ли си да ги избелваме, каква паста за зъби да изберем и т.н.
И така – какво все пак е необходимо да правим и какво – не?

Грешка 1. Избелването е вредно, защото разваля емайла
Не забравяйте, че, освен желанието ни да блестим с бисерно бели зъби, съществуват и ясни медицински показания и противопоказания относно избелването. Ако искате да се подложите на тази процедура, обърнете се към опитен стоматолог, който да прецени дали може тя да ви бъде направена и, ако може, то по какъв начин.
Избелването е противопоказно, когато в устата има множествен кариес, заболявания, свързани с недоразвита зъбна тъкан, некариесни поражения върху зъба, заболявания на венците, лоша хигиена на устната кухина. То не е желателно и по време на бременност и кърмене.
Цветът на зъбите се придава от дентина – основната тъкан на зъба, която се намира под емайла. Самият емайл е полупрозрачна, приличаща на матово стъкло, твърда зъбна тъкан.
За да се доберем до дентина и да го обезцветим с активният химически агент (прекисни съединения), се налага създаването на микропори в емайла. След това те се възстановяват за сметка на слюнката, но това никога не е достатъчно – възникват усложнения като например хиперчувствителност на емайла след избелването.
Днес много се рекламира “избелване” по системата Air Flow. Във всеки случай това не е избелване, а един от методите за профисионална хигиена. С помощта на този метод от повърхността на емайла се снема пигментния налeп, който се е образувал поради лошата хигиена. Зъбите се обработват със смес от вода и частици сода, подаваща се под налягане. Без да нараняват емайла, частиците отстраняват целия налеп от него. Като краен резултат ще видите истинския цвят на своите зъби (навярно отдавна сте забравили какъв е той) и разбира се, ще ви се стори, че емайлът значително е изсветлял.

Грешка 2. Постигнатата белота е временна
След първата процедура ефектът се задържа средно за около година (това зависи от плътността на зъбната тъкан, която при всеки човек е различна).
Ако за вас избелването се превърне в навик, то знайте: колкото повече процедури правите, толкова по-кратък период ще сте с “бели зъби”. Това се дължи на факта, че микропространствата в емайла се увеличават с всяка процедура. С такъв обем слюнката не е в състояние да се справи и в емайловите “дупчици” попадат хранителни пигменти от чай, кафе, захар, катран от цигари.
Какво да правим? Има специални процедури, поддържащи белотата на зъбите. Преди всичко се препоръчват пасти, съдържащи избелващ агент в ниски концентрации. За да се възстанови емайлът, се прилага и реминерализираща терапия, включваща приложение на специални разтвори, които помагат да се възстанови повърхностния слой на емайла и да се затворят микропространствата.
Всичко това се отнася до професионалното избелване, което лекарят прави в клинични условия. но процедурата може да се проведе и вкъщи. Стоматологът изготвя специални калпачета за зъбната редица, които пациентът запълва с избелващ гел и ги поставя върху зъбите. Концентрацията на избелващите агенти в този случай е по-ниска и не вреди на венците. Самата процедура е по-продължителна отколкото в кабинет, но затова пък ефектът не е по-лош.

Грешка 3. Зъбите могат да се избелват със сода.
Да, но содата трябва да се използва не по-често от веднъж седмично, понеже тя е силно абразивно вещество, което може да нарани емайла. Само че не очаквайте зашеметяваща белота, особено след първия път.
В действителност зъбите ще се почистят и ще придобият блясък. Нанесете малко количество паста за зъби върху четката, леко я докоснете до содата и си измийте зъбите. Пастите за зъби, съдържащи сода бикарбонат, са съвсем друго нещо. Там частиците сода са по-малко и не нарушават емайла. Такава паста трябва да се употребява не по-дълго от месец, след което да се направи пауза.

Скъпите четки за зъби не вършат повече работа

Не си струва да купувате скъпа четка, дори ако вашият зъболекар ви е посъветвал, твърди британският вестник Daily Mail, като цитира изследване, според което и най-обикновената четка върши точно толкова работа, колкото електрическата.
След наблюдения над 3800 пациенти експертите са стигнали до извода, че 99% от най-скъпите електрически четки за зъби няма да ви донесат нищо ново освен може би… известно удобство. Резултатите са публикувани в новия брой на сп. Journal of Dentistry и се базират на данни, събирани 40 г.
Повечето стоматолози биха потвърдили, че при миенето на зъби от значение е как, а не с какво и биха препоръчали: поне два пъти дневно, задължително сутрин и вечер (след ядене) и всяко миене да трае поне една минута, като се трият еднакво добре външната, вътрешната страна на зъбите и дори езика.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории