Последни Рецепти
Последни Статии

Здравето на нашите деца

Добавено в Дом & Семесйтво, Здраве

Добави към моето меню

Здравето на нашите деца

Темата не е от приятните теми, но съдържа факти за здравето на нашите деца
– Вашето дете отиде ли на профилактичен преглед преди началото на учебната година
– Кога за последно беше на очен лекар?
– А на зъболекар?

Дни преди началото на учебната година (17.09.2012 г) бяха публикувани резултатите от изследване, което включва медицински преглед на 80% от всички ученици. Регистрирани са 50 хиляди деца с някакъв здравен проблем. Основните здравни поблеми наблюдавани сред нашите даца са проблеми с наднормено тегло, проблеми със зрението, гръбначните изкривявания и дихателните проблеми.

ученици


Затлъстяването – се утвърждава като основен здравословен проблем на учениците. Със затлъстяване са 22.2% от всички ученици, при които е открит някакъв здравен проблем или общо 12 111 деца.

“Растем като затлъстяла нация, а опасностите от диабет и сърдечни заболявания се увеличават,” казва главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев казва: “По отношение на храненето нещата са особено трудни, защото в голямата си част децата идват с изградени хранителни навици от дома. Ако един родител не знае колко тежи детето му и дали е в нормата или не е, дали ходи някъде да тренира и колко време отделя за физическа активност, кой друг да знае по добре?” Лекарят допълва, че отговорността за здравословното състояние на учениците не пада само върху училището и предлагането на храни и напитки в лавките и столовете вучилищата. Важна роля играе и възпитанието и начинът на живот, който родителите диктуват.

дебел ученик
Децата с наднормено тегло освен здравословни проблем, често стават обект на присмех от своите съученици или изолация

• На второ място по разпространение сред учениците са нарушенията в зрението (нарушения на рефракцията и намалено зрение) регистрирани са 8388 ученици с такива проблеми, (15% от децата със здравни проблеми).
• Сред разпространените болести сред учениците е бронхиалната астма. Нивото й на разпространение се запазва постоянно през последните години – 8.1% от болните деца.

Над 95% от децата покриват нормите за физическа дееспособност в часовете по спорт. По здравословни причини едва 1.8% от учениците са освободени от тези часове.

Източник: Данните са на Министерството на здравеопазването, получени от личните лекари и обобщени от регионалните здравни инспекции.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории