Последни Рецепти
Последни Статии

здравословен тен

Добавено в Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Десет съвета за здравословен тен

1. Кожата може да се защитава сама от слънцето само за известен период от време. Този период може да бъде увеличен с подходящи слънцезащитни продукти. Важно е да изберете подходящия продукт в зависимост от типа на вашата кожа и времето, което ще прекарате на слънце. Продуктите с по-висок фактор защитават кожата по-дълго време от тези с по-нисък фактор.
2. Какво количество крем да използваме – 1 чаена лъжица за лицето, 9 чаени лъжици за тялото.
3. Нека кожата ви свикне постепенно със слънцето, избягвайте слънчевите бани по обед.
4. Нанасяйте отново слънцезащитния си продукт след излизане от басейна или сушене с кърпа.
5. Малките деца не трябва да бъдат излагани директно на слънцето – никакво обедно слънце, бебетата не се излагат на слънце през нито един период от деня, задължително поставете шапка на главата
6. Защитете очите си със слънчеви очила.
7. Ако имате слънчево изгаряне, не се излагайте на слънце на следващия ден.
8. Не използвайте грим, парфюм или дезодорант по време на слънчеви бани – това може да причини кожни раздразнения и алергии.
9. Пийте много вода.
10. Не забравяйте да защитите кожата на устните си.


Добрите кремове срещу слънце

Качествените лосиони се нанасят лесно и попиват бързо

Специален знак ще отличава качествените кремове и лосиони срещу слънце от останалите. Вече е разработен специален стандарт за производството на този вид продукти. Той изисква кремовете срещу слънце да защитават еднакво срещу двата вида ултравиолетови лъчи. Повечето от препаратите, които се ползват в момента, пазят от лъчите тип В, но не са ефикасни срещу тези от тип А. Те обаче са по-опасният вид. Водят до алергии, тежки изгаряния и дори рак, защото проникват до най-дълбоките слоеве на кожата за разлика от UVB, които увреждат само повърхността й. Стандартът ще започне да се прилага от най-добрите козметични компании още от следващата година. В момента е въведен само от най-реномираните козметични компании.
Това, че на опаковката пише определен съпротивителен фактор, дори и най-силния,
не е гаранция за добра защита
защото той показва само защитата срещу опасните лъчи тип В, обясняват лекарите. Затова Европейската козметична и парфюмерийна асоциация е одобрила и препоръчала на членовете си да прилагат специален стандарт за качество на слънцезащитните продукти. Той е дело на д-р Хайнер Герс-Барлаг, ръководител на лабораторията за слънчева защита в Beiersdorf, Хамбург. Освен защитата от UVB лъчите той предлага и също толкова силна защита от UVA. Европейската комисия също ще изисква прилагането на този критерий от следващата година, съобщи колегата на изобретателя д-р Мартин Шугър. До две-три години се очаква всички продукти, които са изработени съобразно този критерий, да имат специален отличителен знак.
Създаването му ще се отложи малко
защото всички компании трябва да го харесат.
Дотогава хората ще трябва да избират кремовете срещу слънце не само по външния вид на опаковката и цената, но и да четат внимателно това, което пише на етикетите. Добрият крем срещу слънце има еднаква защита както срещу UVB, така и срещу UVA лъчите, съветва д-р Шугър. Не е задължително кремът да е лепкав и мазен, за да осигурява добра защита. Точно обратното, качествените слънцезащитни лосиони са приятни за кожата, нанасят се лесно и попиват бързо. Те обаче трябва да се нанасят
20-ина минути преди излагане на слънце
и да се подновяват периодично. Важно е човек да определи и съпротивителния фактор на крема срещу слънце, който най-добре подхожда на типа на неговата кожа. Колкото по-светла е кожата, толкова по-висок трябва да бъде и съпротивителният фактор на лосиона срещу слънце. Колкото и силен да е кремът обаче, той няма да ви защити, ако останете цял ден на плажа. Избягвайте слънчевите бани в най-горещите часове на деня и не забравяйте шапката.
Задължително подберете по-висока защита за кожата на лицето и не забравяйте да нанесете крем и върху устните и ушите.

Юлияна Узаничева

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории