Последни Рецепти
Последни Статии

Зехтин и Средиземноморска диета

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Зехтин топи излишните килограми
Маслиновото масло укрепва костите и зъбите
Зехтинът е и в основата на Средиземноморска диета

Зехтинът, божествена храна и здраве

olive-oil pix

– До неотдавна всяка гръцка аптека предалгаше малки шишенца със студенопресован зехтин extra virgin olive oil – едно от най-универсалните лекарства: при стомашни проблеми (гастрит, язва), за понижаване на кръвното налягане, при кожни проблеми (екзема, псориазис) и др.
– Висококачественият зехтин е афродизиак – той стимулира сексуалното желание.

Зехтинът съдържа антиоксиданти, витамин Е и маслиново (олеиново) масло. Той като мазнина е с високо калорийно съдържание – 9 калории на 1 г.
Въпреки това участва във всички диети и спомага за здравословен начин на живот. Средиземноморската диета, в която главно място заема зехтинът, комбиниран с много риба , плодове и зеленчуци, е доказала отдавна своята ефективност по отношение на напълняването и на лечението на редица заболявания.
Смята се, че зехтинът донякъде може да контролира нивото на кръвната захар и затова се препоръчва при диабетици. Доказана е неговата роля при поглъщане на калция и минерализацията на организма.
Полезен е при остеопорозата.
За лигавицата на стомашно-чревния тракт той е много полезен. Влияе положително при гастрити и язви на дванадесетопръстника.
Антиоксидантите в него забавят процесите на атеросклерозата и оттам повлияват високото кръвно налягане и другите съдови заболявания.

Технология на получаване на зехтина
Зехтинът е натурално олио, което се получава само от маслини. За да се получи добър зехтин, е необходимо внимателно отглеждане на добър сорт маслини, правилно обработване и съхранение. Маслините, които в маслобойните се разпределят по качество, трябва да са цели, чисти, здрави и достатъчно узрели. Има разлика за качеството от това дали маслините са откъснати от дървото, или събрани от земята. След събирането маслините трябва веднага да се обработят, за да не се допуснат ферментационни процеси.
А обработката най-общо се състои в смачкване, бъркане и извличане на олиото.
Извличането на зехтина става чрез пресоване, центрофугиране и филтриране.

Видове зехтин
Съобразно своите вкусови качества, аромат и нивото на киселинност в зехтина, той се дели на няколко вида. Най-високо качество и безупречен вкус, с киселинност под 1% е екстра естественият зехтин. Естественият зехтин е със съдържание на олеинова киселина до 2%.
В обикновения естествен зехтин киселинността е до 3,3%.

Освен това има рафиниран зехтин, при който естественият аромат и вкус значително се променят. На пазара се среща и зехтин смес между рафиниран и естествен. Зехтинът трябва да се съхранява на тъмно, да се предпазва от топлина и влага, за да запази дълго време своите качества

Средиземноморска диета
Eдна от най-популярните в световен мащаб диети сред поклонниците на здравословния начин на живот е т.н. Средиземноморска диета. Многогодишните изследвания сред жителите на Средиземноморието показват, че те живеят по-дълго от останалите европейци и по-рядко боледуват от сърдечно-съдовите заболявания, диабет и ракови заболявания.
Причината за това е местната кухня, характерна с увеличената консумация на зехтин, маслини, тестени изделия, плодове, зеленчуци и растителни мазнини.
Използуването на Средиземноморската диета отдавна е надхвърлило пределите на Средиземноморския регион, знак за което е масовото разпространението на италиански ресторанти в Северна Европа, Америка и Япония. Преди 20 години Американския конгрес, със специален декрет утвърждава принципите на Средиземноморската диета като основа за здравословно хранене.

mediterranean-diets pix 1

Средиземноморската диета е ефикасна за:
– намаляване на холестерола
– отслабване
– профилактика срещу остеопорозата
– избягване на т.нар. “болести на цивилизацията” – затлъстяване, хипертония, артеросклероза, диабет

Средиземноморската диета, не е някаква конкретна диетична програма, а съвкупност от хранителни навици, традиционно следвани от жителите на страните от Средиземноморския регион (Италия, Франция, Испания, Гърция и Северна Африка).

The Mediterranean Diet Pyramid

The Mediterranean Diet Pyramid

Принципи на средиземноморската диета:
ежедневна консумация на:
– макаронени изделия, хляб, зърнени култури,
– плодове, зеленчуци (плодовете трябва да се ядат 1-2 часа преди основното ядене)
– картофи, бобени култури, ядки, семена,
– мляко, сирене,
– зехтин (за готвене и салати)
– подправки (босилек и риган и др.)
– вино (по една чаша с основното ядене)

по 1-3 пъти седмично:
– риба (препоръчително от т.нар мазни риби),
– месо (основно пилешко, по-рядко телешко и свинско),
– яйца (могат да се използуват и при приготвянето на спагетите)

по рядко – не повече от няколко пъти на месец:
– сладкиши и мед

Днес много специалисти проявяват интерес към изследвания на ниския процент сърдечно-съдови и ракови заболявания сред жителите на Апенинския полуостров. Според тяхното мнение, спагетите, доматите, червеното вино и лютивият червен пипер, които италианците обичат и с удоволствие ядат всеки ден, възпрепятстват развитието на много заболявания, а средиземноморската диета като цяло е един от най-здравословните начини на хранене.

Зехтин се получава чрез студената обработка и филтрация на маслините.
Зехтинът съхранява всички полезни вещества и витамини на маслините – има кехлибарен цвят, наситен аромат и мек маслинов вкус.
Използва се като добавка към готови ястия и за подправяне на салата. Може да се употребява с профилактични цели, като се консумира на гладно.
Трудно е да се ориентираш в морето от зехтин. Все едно да се опита човек да каже кое вино е най-доброто или най-вкусното. Всеки си има собствен вкус – един харесва френските зехтини, други предпочитат италианските, а трети се кълнат в маслиновото олио от Испания. На Иберийския полуостров маслината е едно от най-древните културни растения. Дори днес по хълмовете на Испания съществуват маслинови горички на възраст няколко хиляди години. Там плодовете поемат силното средиземноморско слънце и узряват перфектно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории