Последни Рецепти
Последни Статии

Как да избираме зехтин?

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Има различни видове мазнини за готвене, но от здравословна гледна точка зехтинът е най-препоръчван. Той е богат на ненаситени мастни киселини и е ценен при хранене за понижаване на общия холестерол и LDL-холестерола.

Съществуват различни видове зехтин, с различен аромат. Има различни видове зехтин според степента на преработка. Колкото по-необработен е, толкова по-голямо е съдържанието на полифеноли и на антиоксиданти, които са необходими на организма в борбата със свободните радикали.
Колкото по-пресен е продуктът, толкова по-висококачествен е, особено за антиоксидантната му активност.
Друга точка в избора на зехтин е цената. Той е известен с широкия диапазон на паричната стойност. Обикновено по-евтините и по-малко ароматните продукти се предпочитат за готвене. За маринати са подходящи по-ароматни, често и по-скъпи видове.
Важно за качеството е и правилното съхранение. Най-добро е тъмното и хладно помещение.

Избираме според предлагането в магазина, цената и това за какво ще го използваме.
Ето няколко практически съвета:

Как да избираме зехтин?
1. Търсете върху етикета на зехтина надпис „Extra virgin olive oil“. Това е масло от първо студено пресоване на маслини. Киселинността на такова масло е между 0,8-1,5%. Маслините трябва да са набрани най-много месец преди пресоването.
2. Погледнете датата на производство на зехтина. Правилото за виното, че колкото е по-старо – не важи тук. Обратно колкото е по-прясно маслиновото масло толкова повече полезни вещества съдържа.

olive oil pix 5

3. Погледнете къде е произведен зехтина и къде е бутилиран. В идеалния случай местата съвпадат. Не купувайте зехтин, ако е бутилиран на място където не растат маслини. (това може да е знак, че зехтинът не е минал проверка за качество в страната където е произведен и е бутилиран в друга страна)
4. Обърнете внимание на цвета на бутилката – тя не трябва да пропуска слънчеви лъчи, т.е. бутилката трябва да е тъмна. Ако бутилката е прозрачна по-добре изберете друг зехтин.
5. Зехтинът се съхранява на тъмно и прохладно място. Не го съхранявайте в хладилник, защото може да се образува утайка.
6. Зехтинът се окислява лесно, затова след като подправите салатата затворете добре бутилката
7. За пържене и топлинна обработка използвайте рафинирано растително масло. Вкусът не е много добре изразен, но при нагряване не се окислява и не се образуват канцерогени.

olive oil pix 7

Допълнение от Sibil Ramkin
– Да е гъст, да е с утайка, да има аромат, да е отчетливо зелен на цвят. За утайката – казах.
– Пряснопресованият и неразреден е мътен, като боза е. Утаява се за около месец. И нагарча.
В различните държави има различно съотношение на първо-пресован към друго качество, което се пуска с търговската марка “Експра върджин”.
За Испания това съотношение е по-ниско, отколкото за Гърция. Т.е. – екстра-вържин с испански произход е възможно да е по-малко зехтин от същото търговско наименование, но от Гърция. А ако не ви притеснява – директноси купувайте от гръцките селяни – сега е на мода да бойкотират изкупвачите и продават литър и половина чист, натурален, пресен зехтин за по 6 евро.
– Чистият зехтин, освен че нагарча, поне за мен е и тежък за консумация. доста плътен вкус и аромат има и тежи в ястията.
Гледам гъркините какво правят и аз – по тях.
– И, да – купуваме го на тенекета, от по 5-17 литра, пресипва се в тъмни бутилки, вътре се пуска клонче розмарин, дафинов лист, каквото искате. Но масленият извлек на аромата от съответната билка е много силен, така че – вимателно после с ползването, че ястията лъхат наситено на билките, дори само от една супена лъжица зехтин.
– Ползват го за мазане на кожата и на косата също.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории