Зелена пита
Добави към моето меню
Зелена пита
Рецепта Ели Георгиева
Продукти за тестото
500 г брашно, до меко тесто
3 яйца
200 мл прясно мляко
1 ч.л. захар
1/2 ч.л.сол
20 г прясна мая
5-6 с.л. зехтин
Продукти за пълнежа
300-500 г сирене
1 връзка магданоз
1 връзка копър
2 стръка целина
5 /може и повече, на вкус/ скилидки чесън
2 с.л.зехтин
1/4 ч.л.сол
Рецепта за зелена пита
• Размийте маята в млякото, сипете няколко лъжици от брашното, добавете захарта и разбъркайте гладка каша. Оставете кваса да шупне на топло
• Разбъркайте кваса с яйцата, зехтина и солта. Пресейте брашното и омесете меко и еластично тесто. Покрийте го с кърпа или найлоново фолио и го оставете да втаса и удвои обема си.
• Смесете зелените подправки с чесъна,солта и зехтина. Пасирайте ги на гладък гъст сос.
• Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 2 см и го намажете със зелената смес. Поръсете сиренето. Завийте на руло и го усучете.
• Сложете го в подходяща форма за печене с по-високи стени. Оставете го да втаса още 20 мин. Ако желаете го намажете с малко разбито яйце.
• Изпечете хляба в предварително загрята на 180* фурна.
Да ви е сладко!